Infiltratiile cu PRP si acid hialuronic, tratamentul genunchiului artrozic

 

 

Infiltratiile cu PRP (plasma imbogatita cu trombocite) si cele cu acid hialuronic sunt proceduri cu eficienta dovedita in tratarea artrozei genunchiului, sustine Dr. Andrei Tutovanu, Medic Specialist Ortopedie Traumatologie doctorand, in cadrul Bio Ortoclinic.

 

Daca prima varianta, infiltratia cu PRP, care foloseste resursele interne ale organismului, pentru vindecarea si regenerarea tesuturilor, da rezultate foarte bune pana in jurul varstei de 55 de ani, cea de-a doua, infiltratia cu acid hialuronic si-a dovedit eficienta  si dupa aceasta varsta, facilitand o miscare articulara fluida, chiar si in cazurile avansate de artroza a genunchiului, sustine specialistul Bio Ortoclinic.

Potrivit Dr. Andrei Tutovanu, procesul de regenerare prin infiltratii PRP se datoreaza unui cocktail concentrat de factori de crestere, capabili sa influenteze semnificativ regenerararea si vindecarea tesuturilor. Procedura actioneaza direct asupra cauzei durerii, nu doar asupra simptomatologiei.

In cazul infiltratiilor cu acid hialuronic (Acid glucuronic si N-acetilglucosmina) efectul nu este de regenerare, ci de lubrifiere a articulatiilor, de ameliorare rapida a durerii si de stopare a degradarii componentelor articulare, mai ales in cazul artrozei de genunchi (gonartroza). Mai mult, procedura poate amana o perioada insemnata protezarea chirurgicala a genunchiului, efectele infiltratiei durand de la cateva luni, la doi ani.

”Daca persoana este sanatoasa nu exista contraindicatii absolute in infiltratia cu PRP, insa este bine ca medicul sa fie informat daca pacientul sufera, sau a suferit de o boala neoplazica ori urmeaza un tratament bazat pe anticoagulante, steroizi, sau medicamente de tip antiinflamator. In schimb, infiltratiile cu acid hialuronic sunt contraindicate total in cazul pacientilor cu un sistem imunitar deficitar, cu boli de coagulare, sau cu boli alergice, respectiv in cazul gravidelor, sau mamelor care alapteaza”, a explicat Dr. Andrei Tutovanu, specialistul Bio Ortoclinic.

 

Afectiuni frecvente ce pot fi tratate prin aceste metode:

– genunchi: artroza, rupturi de ligament incrucisat anterior si posterior, rupturi de menisci (postoperator), tendinita labei de gasca (harmstring), tendinita rotuliana;

– cot: epicondilita laterala/mediala, tenosinovita, artroza;

– umar: ruptura/ tendinita de coafa rotatorie, sindromul de impingement (bursita subacromiala), ruptura de labrum, artroza;

– glezna: tendinita achileana, artroza, entorse;

– sold: tendinita muschiului psoas, sindrom de tract iliotibial, tendinita trohanteriana, artroza, sacroileita;

– coloana vertebrala: radiculite cervicale si lombare, sindrom fatetar cervico-lombar.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.