Informare MAE: Schimbări ale taxei de drum pentru transportatorii care circulă în Ungaria, din 3 februarie

Ministerul român al Afacerilor Externe anunţă că, de la 3 februarie, transportatorii care tranzitează Ungaria vor fi obligaţi să introducă noi informaţii în sistemul de colectare a taxelor de drum HU-GO, precum marca autovehicului, certificatul de înmatriculare şi anul fabricaţiei, pentru verificarea încadrării în normelor de poluare.

„Ministerul Afacerilor Externe informează transportatorii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Ungaria că, în conformitate cu datele transmise de autorităţile locale, începând din 03 februarie 2019 se instituie o obligaţie nouă de încărcare a datelor în sistemul de colectare a taxelor de drum HU-GO. Scopul îl reprezintă setarea corectă a încadrării în categoria de poluare şi modernizare a verificării.

Societatea “National Toll Payment Services” (NTPS) Plc., în cadrul sistemului HU-GO, care oferă posibilitatea de plată a taxei rutiere a autovehiculelor de marfă, care depăşesc greutatea maximă admisă de 3,5t, a iniţiat un program de dezvoltare al cărui scop este depistarea încadrărilor necorespunzătoare în categoriile de poluare, ajungându-se astfel la dezvoltarea verificării şi modernizarea încasării taxei rutiere”, precizează MAE.

Prin urmare, elementele individuale ale programului vor fi introduse în mod continuu şi gradual, măsurile conexe urmând a deveni integrale cel mai curând în a doua jumătate a anului 2019. În prima etapă va avea loc încadrarea în baza de date unitară şi verificată a categoriei de poluare a autovehiculelor de marfă, apoi va urma introducerea setării, respectiv verificării automate şi electronice a categoriei de poluare, care va completa metoda de verificare prin oprirea la faţa locului, aplicată de organele desemnate pentru verificarea taxei rutiere, mai spune sursa citată.

„În prezent se realizează etapa de încărcare cu date a programului. Pe pagina HU-GO.hu<http://HU-GO.hu> toţi utilizatorii au posibilitatea să furnizeze datele de înregistrare de tip nou (marca, anul fabricaţiei, seria şasiului, certificatul de înmatriculare). Începând din 03 februarie 2019, aceste informaţii trebuie furnizate în mod obligatoriu în sistemul HU-GO de către clienţii care înregistrează un autovehicul cu indicativ al unei ţări străine sau care modifică datele unui autovehicul deja înregistrat. Ulterior, încărcarea datelor va trebui realizată în cazul tuturor clienţilor HU-GO, ale căror date solicitate nu sunt disponibile în mod corespunzător”, anunţă MAE.

Ministerul explică şi noua procedură care va fi introdusă gradual pentru transportatorii care tranzitează Ungaria, în concordanţă cu directiva Eurovigneta.

„Informaţiile solicitate în decursul încărcării datelor sunt necesare pentru dovedirea corectitudinii încadrării în categoria de poluare. După validarea de către NTPS Plc. a datelor încărcate, cel mai devreme în a doua jumătate a anului 2019, va putea începe în Ungaria verificarea mai intensă, de tip nou, a veridicităţii încadrării în categoria de poluare şi, pe lângă aplicarea amenzii, sistemul HU-GO va corecta în mod automat, cu informarea clientului, categoria de poluare furnizată greşit, sau, în cazul clienţilor care îşi îndeplinesc obligaţia de încărcare a datelor, va obliga autovehiculul în discuţie la plata unei taxe rutiere corespunzătoare celei mai nefavorabile categorii de poluare, în concordanţă cu directiva Eurovigneta. În asemenea cazuri, clienţii vor plăti taxa rutieră pentru categoria de poluare cea mai nefavorabilă până când îşi îndeplinesc, în privinţa autovehicului de marfă în discuţie, obligaţia de încărcare corectă a datelor”, explică sursa menţionată.

Va exista şi o perioadă de graţie corespunzătoare, cât şi posibilitatea pregătirii cunoaşterii şi aplicării noilor măsuri şi servicii în decursul dezvoltării sistemului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *