Iniţiativa Fără Penali în funcţii publice, la Curtea Constituțională. În 60 de zile se ia o decizie

Iniţiativa civică „Fără Penali în funcţii publice”, în cadrul căreia s-au strâns semnături de la cetățeni, a ajuns la Curtea Constituţională, după peste 100 de zile de întârziere. Legea prevede ca în 60 de zile calendaristice, judecătorii să ia o decizie cu privire la constituționalitatea textului inițiativei, precizează USR.

„După aproape 5 luni de tergiversări, Camera Deputaţilor a predat Curţii Constituţionale listele semnate de cei peste un milion de români care susţin iniţiativa cetăţenească Fără Penali în Funcţii Publice. Nota informativă prin care Secretarul General a comunicat Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor un număr fals al semnăturilor m-a determinat să asist la întocmirea procesului-verbal de predare primire, pentru a mă asigura că nu lipseşte absolut nicio semnătură. Nu credeam că va fi nevoie, dar în aceste condiţii nu ne-am putut baza pe buna credinţă a persoanelor implicate. Astăzi însă am reuşit să bifăm încă un pas care să ducă iniţiativa mai aproape de declanşarea referendumului”, a declarat preşedintele grupului de iniţiativă, avocatul Mihai Badea.

USR spune că la comanda politică a lui Liviu Dragnea, angajaţii Secretariatului General au trecut în nota informativă care urma să fie trimisă Curţii Constituţionale un număr de 591.097 de semnături, deşi USR a depus în Parlament 931.249 semnături, dintre care 825.624 validate de primării. De fapt, PSD a încercat să decredibilizeze iniţiativa, sub acuzaţii mincinoase, care vor fi demontate de numărătoarea de la CCR.

Pentru a contracara campania de dezinformare, a fost lansat un formular de susţinere a iniţiativei Fără Penali, pe care oamenii îl pot semna online şi îl pot distribui pe reţele de socializare. Toţi cei care intră pe siteul amsemnat.farapenali.ro, indiferent dacă au semnat sau nu, pot susţine online iniţiativa.

După pronunţarea CCR, iniţiativa va fi dezbătută în comisii și votată de plenul Senatului și Camerei Deputaților, iar apoi se va organzia un referendum decizional care trebuie să aibă cvorum şi vot majoritar.

Iniţiativa Fără Penali în funcţii publice propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conţinut: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *