Inspecția Judiciară dă de pâmânt cu magistrații de dragul lui Dragnea

Nici bine nu a reclamat președintele PSD, Liviu Dragnea, că Instanța Supremă nu aplică modificările la Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, că Inspecția Judiciară a și descins la ÎCCJ și face verificări cu privire la șefa instanței, Cristea Tarcea.

Pentru că textul de lege precizează că tragerea la sorţi a completelor are loc „la începutul fiecărui an”, Colegiul de Conducere al ÎCCJ a considerat că actualele complete, configurate la finalul anului 2017, pot să rămână în componenţa actuală până la finalul anului, când se vor aplica noile prevederi legale.

„Analizând dispoziţiile art. 32 Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, modificată şi completată prin Legea nr. 207/2018, cu referire la activitatea Completelor de 5 Judecători, cu majoritate, constată că dispoziţiile noii legi sunt norme de organizare ce vizează formaţiuni de judecată cu reglementare specifică, constituite ‘la începutul fiecărui an’ şi, în absenţa unei norme tranzitorii, devin aplicabile începând cu data de 1 ianuarie 2019.

Cu opinia separată a doamnei judecător Simona Neniţă în sensul că, dispoziţiile legii noi sunt norme de organizare ce vizează compunerea completelor şi, în absenţa unei norme tranzitorii, sunt de imediată aplicare”, se arată în decizia Colegiului de Conducere al ÎCCJ.

După ce Inspecția Judiciară a fost acuzată că face jocuri politice, inspectorii susțin că verificările n-au nicio legătură cu declarațiile politice din spațiul public. De asmenea, Inspecția neagă și că ar fi mers vineri la Parchetul Militar doar pentru a se vedea dacă se respectă legea și nicidecum că urma să fie audiat Liviu Dragnea în dosar. Este pentru prima dată când inspectorii judiciari merg să facă verificări pe un caz anume chiar în timpul desfășurării unor audieri în cauză.

Reamintim că Dragnea a făcut presiuni asupra ministrului Justiției, Tudorel Toader, pentru a da o Ordonanță de Urgență prin care actuala conducere a IJ să fie menținută în funcție până la numirea noilor șefi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *