INSPECȚIA JUDICIARĂ FACE CONTROALE

Ieri, 17 mai 2018, Inspecția Judiciară (IJ) a anunțat că face un control tematic privind măsurile luate de procurori și de conducerile parchetelor pentru soluționarea dosarelor cu autori cunoscuți, mai vechi de cinci ani de la data sesizării.
Controlul IJ are loc în perioada 16 mai – 8 iunie și vizează activitatea de urmărire penală și de supraveghere a cercetărilor penale efectuate de organele poliției judiciare, urmând să fie solicitate date și informații de la șefii parchetelor, privind dosarele cu autori cunoscuți aflate în lucru la procuror ori la organele poliției judiciare, mai vechi de cinci ani de la sesizare și să fie identificate cauzele care determină prelungirea în timp a soluționării acestor dosare penale.

De asemenea, acțiunea IJ vizează și activitatea de îndrumare și control a procurorilor cu funcții de conducere privind dosarele penale cu autori cunoscuti mai vechi de cinci ani de la data sesizării și are în vedere controlul operativ curent ori controlul tematic, remedierea deficiențelor constatate în urma unor controale anterioare și eficiența activităților de control.

Controlul IJ va avea în vedere și situația resurselor umane ale parchetelor, schema de personal și gradul de ocupare a posturilor.

Raportul va fi înaintat Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii până la 13 iulie, adaugă Inspecția Judiciară.

Pe 10 mai, Inspecția Judiciară a declanșat un control în dosarele de mare corupție la toate instanțele, inclusiv la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Istoricul controalelor făcute de Inspecția Juridică

La finalul activității de control desfășurate în anul 2015 erau înregistrate în evidențele parchetelor din cadrul Ministerului Public un număr total de 1.611 de astfel de cauze (față de 2.009 existente la sfârșitul anului 2014 și 3.799 de cauze existente la finele anului 2013).

La începutul controlului făcut în 2016 (raportat la data de 23.11.2016) s-a constatat o creștere a numărului de cauze mai vechi de cinci ani de la prima sesizare, respectiv 2.327 de dosare, reprezentând o creștere de 29,2%, potrivit datelor transmise de Inspecția Judiciară.

În 10 august 2017, au fost solicitate procurorului general datele statistice privind numărul de cauze penale mai vechi de cinci ani de la data sesizării aflate în curs de soluționare la finele semestrului I al anului 2017, precum și parchetele unde sunt înregistrate. Conform datelor comunicate, la finalul semestrului I al anului 2017 existau 3.301 astfel de cauze.

 

Sursa foto: www.dcnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.