Insula Mageshima, un portavion nescufundabil pentru Marina SUA în caz de război în Asia

Mageshima, insulă nelocuită situată la extremitatea sudică a insulei Kyushu ar putea deveni un portavion nescufundabil pentru Marina SUA în cazul unui război în Asia, după ce guvernul japonez a achiziţionat-o săptămâna trecută cu 146 de milioane de dolari intenţionând a o transforma într-o bază de antrenament comună, relatează CNN.

Insula Mageshima care face parte din grupul insulelor Osumi din Marea Chinei de Est a fost subiectul unor negocieri îndelungate, de ani de zile, cu Tasuton Airport, o companie privată din Tokyo, care deţine cea mai parte a insulei – părţile au bătut palma la sfârşitul lui noiembrie.

Guvernul japonez a anunţat că Mageshima pe care se află două piste neamenajate va fi folosită de Marina Americană pentru exerciţii de aterizare, dar va fi şi bază permanentă pentru Forţele de Apărare proprii, servind pentru întărirea poziţiei sale în Marea Chinei de Est în contextul în care Japonia îşi dispută cu China insulele Senkaku.

Şeful de cabinet Yoshihide Suga a transmis că „achiziţia insulei Mageshima este extrem de importantă, întrucât întăreşte capacităţile de intimidare ale alianţei japonezo-americane, ca şi puterea individuală de apărare a Japoniei”. În schimb oficialii militari americani detaşaţi în Japonia au spus că nu pot face comentarii pe acest subiect.

Insula a fost considerată potrivită pentru a fi folosită de către SUA ca bază permanentă de antrenament intrând sub incidenţa unei înţelegeri din 2011 privind realinierea forţelor americane în Japonia.

În contextul în care China îşi măreşte arsenalul de rachete forţele armate ale SUA sunt îndemnate să-şi multiplice bazele strategice în Estul Asiei. Forţa militară aeriană a SUA în Japonia e concentrată în doar şase baze; or, studii recente arată că resursele din prezente lasă apărarea americană aeriană vulnerabilă în faţa atacurilor cu rachetă ale Chinei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.