Întâlnire în format mai puțin obișnuit a Angelei Merkel cu oficiali ruși. Discuții despre situația din Ucraina și Siria

Cancelarul german, Angela Merkel, s-a întâlnit marţi, la Berlin, cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, pentru discuţii referitoare la Siria, situaţia din Orientul Mijlociu şi conflictul din Ucraina, a declarat o purtătoare de cuvânt a Guvernului german. Cei doi oficiali ruși veneau din Israel, unde tot Siria a fost principala temă a discuțiilor.

La întâlnire, care a fost convenită săptămâna trecută de Merkel şi preşedintele rus, Vladimir Putin, au luat parte şi ministrul de externe german, Heiko Maas, precum şi şeful Statului Major al Armatei ruse, Valeri Gherasimov, a mai spus purtătoarea de cuvânt, fără a oferi detalii suplimentare.

„Marţi, cancelarul Angela Merkel s-a întâlnit la Berlin cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, iar discuţiile au vizat conflictul din Siria, dar şi situaţia din estul Ucrainei”, scrie publicaţia germană „Handelsblatt”.

Ziarul moscovit „Vzgliad” adaugă că „s-au mai discutat şi câteva aspecte de actualitate ale relaţiilor bilaterale”.

Ministerul rus de Externe a scris într-un comunicat, că întâlnirea a avut ca scop discutarea în special a „revenirii refugiaților” sirieni care au fugit masiv în Liban, Iordania, Turcia dar și Germania.

De asemenea, s-a discutat și despre conflictul din Ucraina, Berlinul fiind, alături de Paris, principalul artizan al unui proces de pace care pare însă a fi într-un punct mort.

Rusia este acuzată că susține militar separatiștii din estul Ucrainean și este, de asemenea, principalul aliat al puterii siriene.

Întâlnirea Merkel-Gherasimov vine la o săptămână după summitul Donald Trump – Vladimir Putin, unde au fost discutate cele două conflicte. Atunci ar fi fost discutate propuneri „concrete” pentru rezolvarea conflictului din estul Ucrainei, potrivit diplomației ruse.

Turneul celor doi oficiali ruși a continuat, marți, la Paris. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi şeful diplomaţiei de la Paris, Jean-Yves Le Drian, i-au primit marţi, la Palatul Elysee, pe ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, şi generalul Valeri Gherasimov, şeful Statului Major al Rusiei, pentru a discuta despre conflictele din Siria şi Ucraina, potrivit preşedinţiei franceze.

Conform AFP, această reuniune, neanunţată şi desfăşurată într-un format neobişnuit, a urmat la puţine ore după cea avută la Berlin de cei doi oficiali ai Moscovei cu cancelarul german, Angela Merkel, şi ministrul de Externe, Heiko Maas.

Întâlnirea a avut loc la cererea preşedintelui rus, Vladimir Putin, care a discutat cu Emmanuel Macron la finalul săptămânii trecute, potrivit Palatului Elysee.

La Elysee, discuţiile s-au axat pe Siria şi Ucraina, a indicat preşedinţia franceză.

În privinţa Siriei, Moscova a precizat, după întâlnirea de la Berlin, că unul din subiectele abordate a fost „întoarcerea refugiaţilor” sirieni, care au fugit în masă spre Liban, Iordania, Turcia, dar de asemenea Germania.

Parisul şi Moscova au efectuat în noaptea de vineri spre sâmbătă o operaţiune umanitară comună în Siria, într-o enclavă rebelă recucerită de regim în aprilie.

Această operaţiune umanitară comună a fost realizată în premieră în Siria de Rusia, care a schimbat din 2015 situaţia războiului după intervenţia sa militară în sprijinul preşedintelui Bashar al-Assad, şi o ţară occidentală.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a comentat, ieri, relatările presei despre faptul că, în timpul recentului summit Putin-Trump, de la Helsinki, liderul rus i-a propus președintelui american să sprijine un referendum în Donbass pe tema viitorului regiunilor separatiste din estul Ucrainei, despre care Occidentul crede că sunt sprijinite militar, economic și politic de Rusia.

„De ce nu am discuta alte opțiuni, de vreme ce comunitatea internațională nu a putut face nimic cu Kievul?”, s-a întrebat Zaharova în comentariul pentru televiziunea de stat Rossia 24, părând să confirme relatările despre ideea unui referendum.

Rusia și Ucriana se acuză reciproc că ar bloca realizarea acordurilor de pace de la Minsk mediate de puterile europene pentru aplanarea conflictului militar început în 2014, care face aproape zilnic noi victime.

Presa internațională relatează că Rusia s-a oferit să asigure faptul că forțele pro-iraniene din Siria vor rămâne la aproximativ 100 de kilometri de granița israeliană, în cadrul unei înțelegeri cu Statele Unite și Israelul.

Propunerea unei asemenea înțelegeri care ar contribui la garantarea securității Israelului ar fi fost făcută de o delegație rusă în frunte cu ministrul de externe Serghei Lavrov la o întâlnire avută luni cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Acesta insistă ca toți combatanții iranieni și milițiile aliate Hezbollah să părăsească teritoriul sirian, evacuând rachetele cu rază lungă de acțiune și bateriile anti-aeriene pe care le-ar fi instalat în Siria. Reuters relatează că Netanyahu ar fi respins propunerea rusă, dar informația nu a fost confirmată deocamdată de presa israeliană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *