Înțelegere în Israel. Benny Gantz, președintele Parlamentului, Benjamin Netanyahu, premier?

Benny Gantz a prezentat joi candidatura sa la preşedinţia parlamentului israelian în cadrul unui potenţial acord cu rivalul său Benjamin Netanyahu în vederea încheierii celei mai lungi crize politice din istoria Israelului, transmite AFP.

Gantz, al cărui Partid „Albastru-Alb“ a desfăşurat trei campanii electorale în mai puţin de 12 luni contra Likud (dreapta), formaţiunea premierului Benjamin Netanyahu, a prezentat propria candidatură şi nu pe cea a unuia dintre deputaţii săi la funcţia de preşedinte ale Knesset-ului, forul legislativ israelian.

Parlamentul israelian a indicat, printre altele, că Benny Gantz este singurul candidat pentru acest post, vacant după demisia în ajun a lui Yuli Edelstein, un apropiat al premierului Netanyahu.

Până în prezent, Benny Gantz, fost şef de Stat Major al armatei, nu viza funcţia de preşedinte al parlamentului, ci pe cea de prim-ministru. El fusese mandatat de preşedintele Reuven Rivlin cu formarea unui guvern până la 16 martie.

Netanyahu şi Gantz speră să poată forma un guvern de uniune şi ”urgenţă” în condiţiile în care Israelul se confruntă şi el cu pandemia COVID-19.

Până în prezent, în Israel au fost confirmate peste 2.660 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, iar opt persoane şi-au pierdut viaţa. Autorităţile israeliene au consolidat restricţiile, interzicându-le cetăţenilor să iasă din case cu excepţia cazurilor precum achiziţionarea de alimente şi medicamente şi efectuarea de tratamente medicale esenţiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *