Întrucât nu poate susține că nu sunt legale, Tudorel Toader susține că protocoalele sunt… „nefirești”

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a inventat un nou termen juridic pentru a descrie protocoalele încheiate între SRI și Justiție: „nefiresc”. Toader nu a putut să susțină că sunt nelegale și nici că nu a știut de existența lor, procurorul general prezentând luni toate informațiile referitoare la documentele puse la dispoziția lui Tudorel Toader. Cu toate acestea, Tudorel Toader, a declarat că protocoalele reprezintă o profundă sfidare la adresa statului de drept faptul că în 2018 a fost desecretizat un protocol din 2009, fără a se face nicio referire la protocolul din 2016.

„Apreciez că reprezintă o profundă sfidare la adresa statului de drept și a cetățenilor faptul că în 2018 este desecretizat un protocol din 2009 care fusese abrogat, precum și faptul de a nu se face nicio referire la existența acestui din urmă protocol din 2016. Reafirm faptul că într-un stat de drept, protocoalele au caracter nefiresc”, a declarat ministrul Tudorel Toader.

Ministrul a subliniat că nu se susține afirmația potrivit căreia evaluarea lui Augustin Lazăr reprezintă dovada unei presiuni. „În mod rezonabil, nu se susține afirmația potrivit căreia evaluarea procurorului general poate fi considerată o formă de presiune exercitată în legătură cu soluționarea unor dosare referitoare la protestul din 10 august 2018, respectiv la dosarul Revoluței în condițiile în care acesta din urmă dosar trenează de foarte mult timp. Într-o astfel de logică, o atare evaluare devine imposibil de realizat deoarece în permanență se află și se va afla spre soluționare cu rezonanță socială”, a mai spus ministrul Tudorel Toader. „Faptul trimiterii respectivului protocol la Minister, respectiv la CSM nu absolvă sub nicio formă pe semnatarii acetuia. Dovadă, sensul pe care l-am dat noi la Ministerul Justiției. Faptul că protocolul datat cu doi ani în urmă ni l-a trimis spre informare, ce puteam face cu el?”, se mai întreabă retoric Toader.

Totodată, ministrul Justiției a susținut că dorește ca procurorul general Augustin Lazăr să clarifice de ce există două protocoale semnate în aceeași zi a anului 2016, însă cu conținut diferit, mai ales pentru că la Minister nu a ajuns această informație prin adresele oficiale.

„Am o nedumerire personală pe care mă voi strădui să o clarific, dacă nu o va clarifica procurorul general în funcție. A vorbit și dânsul în conferința de presă de ieri, am vorbit și eu în această documentare, de protocolul din decembrie 2016. Numai că în aceeași dată, 8 decembrie 2016, la Ministerul Public, PÎCCJ, apar două protocoale în aceeași zi, sub numere diferite, având conținuturi diferite, având și număr de articole diferite. În corespondența oficială de la parchet, se face referire la protocolul din dată, dar fără mențiunea faptului că sunt două protocoale din aceeași dată, cu numere și conținuturi diferite. Evident, ne vom clarifica, pentru că niciodată nu clarificăm toate aspectele puse în discuție. Le vom clarifica”, a spus Tudorel Toader.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *