Inundații devastatoare în Iran și Siria

Iranul se pregăteşte de al treilea val de inundaţii în doar două săptămâni, în timp ce 100.000 de persoane sunt ameninţate de revărsarea unui baraj, transmite AFP.

Cel puţin 45 de persoane au murit în Iran din cauza indundaţiilor neobişnuite care s-au abătut asupra acestei ţări din Asia de Sud-Vest începând din 19 martie.

Al treilea val de ploi puternice este aşteptat mai ales în provincia Khuzestan (sud-vest), unde „numeroase sate vor ajunge sub ape“, a declarat pentru televiziunea de stat responsabilul local al Crucii Roşii, Ali Asghar Peivandi.

Potrivit televiziunii de stat, barajele sunt pline cu apă în proporţie de 95%. Autorităţile au deschis vanele la unele baraje, pentru a mai elibera apa şi a reduce astfel riscul revărsării. Circa 100.000 de persoane sunt ameninţate de revărsarea apelor, potrivit Crucii Roşii Iraniene.

Guvernul iranian a anunţat că inundaţiile au devastat 12.000 de kilometri de drumuri, adică 36 la sută din reţeaua rutieră a ţării. Activităţile serviciilor de salvare au fost împiedicate de incapacitatea flotei de elicoptere a Iranului de a efectua zboruri pe timpul nopţii.

Siria: peste 40.000 de refugiaţi au fost evacuaţi din tabere din cauza inundaţiilor

Peste 40.000 de refugiaţi interni din nord-vestul Siriei au fost nevoiţi să-şi părăsească taberele din cauza unor inundaţii puternice provocate de ploile torenţiale care curg neîncetat de trei zile încoace, a declarat un purtător de cuvânt al ONU, citat de AFP.

Aproximativ 14 tabere au fost evacuate în regiunea Idlib, a anunţat pentru AFP David Swanson, purtătorul de cuvânt al Biroului ONU pentru Afaceri Umanitare (OCHA).

Potrivit Căştilor Albe, situaţia este „catastrofală“ în această regiune din nord-vestul Siriei care găzduieşte peste trei milioane de refugiaţi interni.

Apa ajunge până la genunchi în unele tabere de refugiaţi. De asemenea, mai multe terenuri agricole sunt inundate. În provincia vecină Alep, un spital nu mai este funcţional după de a fost devastat de ape.

Cel puţin 370.000 de persoane au fost ucise în cei opt ani de război în Siria, în timp ce alte câteva milioane sunt strămutate atât în ţară, cât şi în străinătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *