Inundaţii fără precedent în Iran. Autorităţile acuză SUA de „terorism economic“

Ministrul de Externe de la Teheran Javad Zarif a acuzat luni administraţia federală de la Washington că împiedică furnizarea de ajutor umanitar către ţara sa şi se dedă astfel unui act de „terorism economic“, în condiţiile în care autorităţile iraniene au ordonat evacuarea mai multor localităţi aflate sub ape.

Sancţiunile impuse de Statele Unite Iranului „împiedică eforturile în materie de ajutor ale Crucii Roşii Iraniene către toate comunităţile devastate de intemperiile fără precedent“, a scris Javad Zarif pe control său de Twitter, citat de AFP.

„Printre echipamentele blocate se află şi elicoptere de salvare. Nu este doar un conflict economic, ci şi un TERORISM economic“, a adăugat şeful diplomaţiei iraniene.

Lipsa cronică de elicoptere de salvare în Iran, din cauza sancţiunilor americane, a obligat serviciile de urgenţă să ceară implicarea armatei cu elicoptere militare şi autovehicule blindate de intervenţie.

Iranul a fost afectat în a doua jumătate a lunii martie de inundaţii de o amploare neobişnuită. Mai multe localităţi din vestul acestei ţări din Asia de Sud-Vest au primit ordin de evacuare.

„Alerta roşie a fost decretată în provincia Lorestan, cu patru sau cinci oraşe în situaţie foarte gravă“, informează postul de televiziune IRINN.

„La Khorramabad (reşedinţa provinciei Lorestan, n. red.), apa a urcat la trei metri în unele sectoare. (…) Unele regiuni sunt complet inundate, cu locuitori blocaţi pe acoperişurile caselor“, relatează IRINN, potrivit AFP.

Directorul Crucii Roşii pentru Lorestan, Sarem Rezaee, a declarat că organizaţia sa a pierdut orice contact cu o mare parte a provinciei.

„Telefoanele nu funcţionează, comunicaţiile noastre radio sunt deconectate. Nu avem nicio veste“ din numeroase localităţi, a precizat el pentru IRINN.

Rezaee a mai declarat că foarte multe drumuri sunt inundate, în timp ce elicopterele nu pot ateriza din cauza vremii nefavorabile. Aeroportul din Khorramabad este de asemenea sub ape.

Un prim val de inundaţii a afectat nord-estul Iranului la 19 martie, iar un al doilea vestul şi sud-vestul acestei ţări la 25 martie, soldându-se cu moartea a 45 de persoane, potrivit ultimului bilanţ oficial. În total, 23 dintre cele 31 de provincii ale Iranului au fost lovite de inundaţii, transmite AFP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *