Inundaţii în Belgia: Un judecător de instrucţie, sesizat pentru „omucideri involuntare”

Un judecător de instrucţie a fost sesizat pentru o anchetă privind „omucideri involuntare” în urma inundaţiilor de la jumătatea lunii iulie din Belgia, care s-au soldat cu 38 de morţi potrivit ultimului bilanţ oficial, a anunţat miercuri parchetul din Liege, relatează AFP.

Provincia Liege, aflată în Valonia, regiunea francofonă din sudul Belgiei, a fost cea mai afectată de inundaţiile care au provocat pagube enorme.

Poliţia federală a precizat miercuri pentru AFP că ultimul bilanţ provizoriu s-ar ridica la 38 de morţi, contrazicând bilanţul de 41 de morţi furnizat marţi de şeful guvernului din Valonia, Elio Di Rupo.

Judecătorul de instrucţie este însărcinat să identifice eventuale responsabilităţi pentru „omucideri involuntare prin lipsa de prevedere sau de precauţie”, a indicat parchetul din Liege într-un comunicat.

Această decizie „rezultă din dorinţa de a garanta liniştea, obiectivitatea şi independenţa cu care căutarea adevărului poate avea loc, cu respectarea memoriei victimelor şi a apropiaţilor lor”, a adăugat el.

Un început de polemică a urmat după catastrofa din 14-15 iulie, în special în privinţa deficienţelor prezumate ale sistemului de alertă.

Sinistraţii s-au plâns că nu au dispus de toate informaţiile, în special în privinţa unui baraj saturat situat la Eupen, ale cărui vane au fost deschise, fără ca toţi riveranii să fie evacuaţi preventiv.

Inundaţiile au afectat şi vestul Germaniei, unde s-au soldat cu 182 de morţi, potrivit unui ultim bilanţ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *