Inundații în Ucraina și România. Viitura de pe râul Prut a ajuns la intrarea în țară

Administrația Națională „Apele Române” a anunțat, joi dimineață, că vârful maxim al viiturii de pe râul Prut, formată pe teritoriul ucrainian, a ajuns, prin propagare, pe teritoriul României.

Potrivit unui comunicat de presă emis de „Apele Române”, joi dimineața, la stația Oroftiana, se înregistrează 1,78 cm (aproape 2 m) peste cota de pericol și va rămâne circa două ore, după care, va intra într-o o ușoară tendință de scădere.

Specialiștii români de la Apele Române estimează că unda de viitură va ajunge, prin propagare, la Rădăuți-Prut în următoarele 24 de ore.

Mai multe echipe de intervenție au fost deplasate pentru apărarea localităților Oroftiana, Baranca și Rădăuți-Prut prin consolidarea accesului în locuințe cu saci (20.000) și panouri mobile (500 metri liniari), în scopul protejării populației care trăiește în lunca inundabilă a râului Prut.

Specialiștii de la Apele Române au pregătit acumularea Stânca-Costești pentru a prelua unda de viitură de pe râul Prut.

În cursul dimineții, hidrologii (INHGA) au emis două avertizări hidrologice cod roșu de fenomene imediate valabile până astăzi la ora 12.00:pentru râurile din bazinele hidrografice: Jijia, Sitna, Miletin, Bahlui, aferente județelor Botoșani și Iași; respectiv pentru râurile din bazinele hidrografice: Volovăț, Bașeu – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, județul Botoșani.

De asemenea, a fost prelungit, până vineri ora 24, codul roșu, pentru râurile din bazinele hidrografice: Prut – sector amonte Ac. Stânca Costeşti (judeţul Botoşani).

Riscul uriaș de inundații care ar putea să se producă pe cursul râului Prut a fost discutat și miercuri în ședința comitetului de urgență de la Ministerul Afacerilor Interne.

„Am făcut o analiză a riscurilor care există în perioada imediat următoare şi, evident, am stabilit care sunt toate măsurile care trebuie luate. În primul rând, legat de riscurile care există de apariţie a unor inundaţii, riscul cel mai mare îl avem pe Prut, unde urmează să intre în ţară viitura care vine dinspre Ucraina, unde există o mobilizare foarte mare din partea echipelor de la IGSU şi a celorlalte forţe implicate de la MAI, evident echipele de la Apele Române, care au luat un set de măsuri pentru a preveni eventuale riscuri. Riscul cel mai mare este în amonte de barajul de la Stânca Costeşti, care poate prelua cantitatea de apă estimată, în special în două localităţi, unde s-au luat măsurile pentru a încerca să prevenim inundaţiile şi unde, în mod evident, urmează să fie evacuate persoanele care sunt expuse riscului”, a declarat Ludovic Orban.

Premierul a anunțat evacuarea a 252 de persoane dar a spus că riscul viiturilor nu rămâne doar pe Prut, ci și în alte zone din nordul Moldovei, tocmai pentru că este dificilă o anticipare a acestora, în condițiile unei instabilități meteo accentuate și a precipitațiilor care pot ajunge și la 80 de litri pe metru pătrat.

Și pe partea moldoveană a Prutului au fost evacuate zeci de gospodării din raioanele Edineț și Briceni. Premierul moldovean Ion Chicu care a vizitat miercuri barajul de la Costești-Stânca a spus că guvernul are resurse la fondul de rezervă pentru a interveni, dacă va fi necesar.

Orban a anunțat constituirea, la nivelul prefecturilor, a unor comisii de evaluare a pagubelor produse deja de inundaţii, pentru a putea veni în sprijinul oamenilor afectați de inundații, pentru care guvernul poate accesa inclusiv fonduri europene, pe lângă fondul de rezervă refăcut de guvern, de 1,4 miliarde lei.

El a dat asigurări că nu vor fi neglijați oamenii care nu au casele asigurate și că se vor găsi soluții „pentru a nu lăsa oamenii la necaz.”

Și ministrul Mediului Costel Alexe a comentat situația de la Stânca-Costești și a spus că au fost emise 55 de avertizări prin sistemul Ro-Alert astfel încât populația din zonele afectate de inundaţii şi viituri să fie îîn permanență informată asupra pericolului.

„Pentru următoarele zile, riscul cel mai ridicat îl avem pe Prut, în zona barajului de la Stânca Costești, pentru că avem o cantitate impresionantă de apă care vine din Ucraina. (…) În ultimele două săptămâni au fost evacuate cantități mari de apă tocmai pentru a face față acestei viituri care va veni din Ucraina spre România. (…) Barajul este pregătit să mai primească încă 500 de milioane de metri cubi pe lângă cei 700 de milioane pe care îi are, astfel încât toate localitățile aval de Stânca Costești să nu fie puse în pericol”, a spus Alexe.

Două localități din judeţul Botoşani sunt monitorizate pentru risc ridicat la inundații, Baratca şi Rădăuţi Prut. Alexe a spus că a trimis 20.000 de saci care să fie umpluți cu nisip pentru a atenua inundațiile, dacă va fi cazul.

Ministrul a dat asigurări că, oricât de afectat va fi Prutul „nu se va ajunge la nivelul din 2010 sau cel din 2008”. El a spus că riscul maxim va exista vineri seară, urmând ca de sâmbătă să scadă apele.

Centrul Hidrometeorologic din Ucraina a anunțat o scădere treptată a nivelului apei în râul Prut. Începând cu ora 13:00, apa din râul Prut a scăzut la 399 cm, informează pe pagina de Facebook șeful Administrației Regionale de Stat Cernăuți, Serhii Osacuk. De menținat că în noaptea de miercuri spre joi nivelul apei râului Prut a atins cota de 613 cm. Nivelul apei râului Prut a scăzut și în raioanele Noua Suliță și Chițmani.

285 de localităţi din patru regiuni ucrainene au fost afectate grav de inundaţiile din ultimele zile, iar 10.000 de locuinţe sunt sub ape. Cele mai afectate regiuni sunt Ivano-Frankivsk, Cernăuți, Lviv și Transcarpatia.

Potrivit Serviciului de Stat pentru Situaţii de Urgenţă din Ucraina, este vorba despre localităţi din regiunile Ivano-Frankivsk (234), Cernăuţi (37), Lviv (12) şi Ternopil (2). De asemenea, mai mult de 1.000 de kilometri de drum şi peste 300 de poduri din aceste regiuni au fost rupte de ape.

Prim-ministrul ucrainean, Denis Şmigal, a declarat miercuri că situația din zonele inundate din vestul Ucrainei este critică, amploarea inundaţiilor din acest an depăşind-o pe cea din 2008. „Este clar că situația este critică. De fapt, amploarea inundațiilor depășeşte situaţia din 2008. Avem inundat inclusiv un spital raional, în orașul Halici, unde s-a recurs la evacuarea pacienţilor. Există dificultăți, pentru că sunt pacienți cu coronavirus” – a explicat premierul de la Kiev, aflat într-o deplasare de lucru în regiunea Ivano-Frankivsk.

În raionul Herța, proprietarii mai multor case înconjurate de apă, refuză să-și părăsească gospodăriile, transmite serviciul de presă al ARS Cernăuți. Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență a transmis ca cele mai afectate regiuni de inundații sunt Ivano-Frankivsk, Cernăuți, Lviv și Transcarpatia. Ploile abundente din perioada 22-23 iunie au provocat inundații în 161 în regiunea Ivano-Frankivsk, 15 – în regiunea Cernăuți și 8 în regiunea Lviv.

În total au fost inundate peste 10.000 de gospodării, 5 unități sanitare, 3.302 subsoluri, 9.389 de grădini și 3.286 de fântâni. Totodată, condițiile meteo nefavorabile au provocat moartea a trei persoane în regiunea Ivano-Frankivsk.

Captură uriașă în Piața Kalînivska din Cernăuți

La Cernăuți, în zona inundată din Piața Kalînivska, un bărbat a reușit să prindă un pește mare. Întreaga scenă a fost filmată de niște trecători care se aflau în preajmă. Filmulețul a devenit viral pe internet, după ce a fost postat pe o rețea de socializare.

Cel puțin 5 morți și 31 de răniți – este bilanțul, deocamdată provizoriu, al inundațiilor catastrofale care s -au abătut asupra Ucrainei. Un spital care trata pacienți COVID 19 a fost evacuat din calea apelor revărsate.
Specialiștii spun că defrișările din Carpați sunt principala cauză a inundațiilor.

Zeci de localități din zona Cernăuți au căzut pradă furiei apelor. Sute de case sunt izolate; nu se mai poate ajunge la ele decât cu barcă. Oamenii n-au putut să salveze mare lucru.

Este o cursă contra cronometru pentru ca echipele de salvare să ajungă la cei izolați cu hrană, medicamente și articole de strictă necesitate. E o mare criză de apă potabilă, iar autoritățile se tem că ar putea izbucni epidemii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *