Invenţie românească ce a uimit pe străini: fructonata

Inginerul orădean Simona Bişboacă a avut un succes neaşteptat la Târgul Natural & Organic Products Europe organizat la Londra în perioada 22-23 aprilie cu un produs alimentar unic pe piaţa, pe care l-a numit fructonata.
La târgul de la Londra, cea mai mare expoziţie europeană pentru produse naturale şi ecologice, au fost prezente peste 700 de companii ca expozanţi din 91 de ţări şi peste 10 mii de reprezentanţi ai unor companii din domeniul alimentar. Din România au participat doar soţii Simona şi Ioan Bişboacă şi o firmă de comercializare a apei.
Fructonata este o pastă de fructe din culturi ecologice cu cel mai mare conţinut de fruct, zaharuri din fruct, bogat în vitamine, fibre şi antioxidanţi, obţinut după 7 ani de cercetare. Nu este marmeladă, nu este gem și nici dulceaţă, ci un produs row-vegan.
Cele trei sortimente de fructonate de cireşe, afine şi portocale create anul trecut de cercetătorul orădean alături de soţul ei, inginer şi el de profesie, au „prins viaţă”, la fabrica din Livada pe care care aceştia o deţin. Acesta este singurul produs din lume care presupune conservarea fructelor prin concentrare la temperatură sub 42° C, fără pasteurizare. În acest fel pasta păstrează nutrienţii, fitonutrienţii, vitaminele şi aroma fructelor proaspete. Este un aliment tartinabil şi poate fi folosit în mixuri cu iaurt sau cereale la micul dejun sau gustări, dar și la deserturi.
Este o alternativă la o hrană sănătoasă, mai ales iarna, când opţiunile sunt destul de limitate.
Conform declaraţiilor creatorilor fructonatei, materia primă este aleasă cu mare grijă, fiind achiziţionată doar de la la producători certificaţi ecologic. Astfel, fructonata de afine a fost realizată din fructe achiziţionate de la Romsilva. „Aceasta este singura fructonată unde a trebuit să adăugăm zaharuri, dat fiind faptul că afinele din flora spontană nu sunt la fel de dulci ca cele de cultură. Astfel am adăugat în această fructonată extract de must, de asemenea obţinut din materie primă ecologică”, mărturiseşte cercetătorul orădean. Fructonata de cireşe a fost obţinută din cireşe eco din Sălaj, în timp ce pentru fructonata de portocale au fost aduse fructe tocmai din Italia, zona Calabria, de la un producător renumit de produse ecologice.
Numele orădencei Simona Bișboacă este legat de mai multe premii: medalii de aur și de argint la Salonul Internațional de Inventică de la Varșovia (2011); premiul special din partea Asia Invention Creativity Association (2011); premiul special din partea Korea Invention News (2011); medalia de argint la Salonul Internațional de Inventică de la Seul (2011); placheta de aur la AgroArca, Croația (2012). Printre alte distincţii obţinute se numără: Femeia Anului în știință, București (2012), medalia IFIA Glory din partea International Federation of Inventors Associaions (2012), precum şi Premiul Erasmus+ 30 Years EU Success Story, Strasbourg (2017).

Sursa foto: bzi.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.