Investitorii străini s-au săturat de atâtea Ordonanțe de Urgență. Ei solicită Parlamentului să nu mai modifice legile fără consultări

 

 

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) apreciază că pentru bunul mers al economiei României ar trebuie ca Guvernul să se oprească din emis Ordonanțe de Urgență pe bandă rulantă și solicită Parlamentului ca modificările legislației să nu se mai realizeze fără o consultare reală și structurată cu mediul de afaceri și părțile relevante.

„Guvernul își creează sieși, dar și cetățenilor și mediului de afaceri sentimentul greșit că economia se află în fața unor probleme insurmontabile și că în orice clipă trebuie adoptat un act normativ cu celeritate excepțională pentru a îndrepta lucrurile.

Datele oficiale arată un anumit nivel de stabilitate a indicatorilor macroeconomici care contrazic acest sentiment. Chiar dacă există îngrijorări legitime legate de disponibilitatea forței de muncă, inflație sau nivelul deficitului, economia României operează deocamdată la parametri normali și trebuie tratată ca atare.

De aceea, credem că Faptul că unele schimbări legislative au fost anunțate la începutul mandatului, prin programul de guvernare, nu justifică adoptarea lor prin OuG-uri. Simplul anunț al acestora nu constituie o consultare. Similar, Guvernul nu poate folosi argumentul că aceste modificări sunt utile mediului de afaceri pentru că ele nu îndeplinesc două elemente cheie: transparență și predictibilitate”, se precizează în comunicatul de presă emis de FIC.

Doar în ultimele 12 luni au făcut obiectul unor OUG-uri subiecte de o importanță covârșitoare: transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, parteneriatele public-private, salarizarea personalului plătit din fonduri publice, rectificarea bugetară, achizițiile publice, absorbția fondurilor europene, legea insolvenței, Fondul Suveran pentru Investiții și Dezvoltare, Codul Fiscal și Codul de Procedură Fiscală etc.

FIC consideră că majoritatea măsurilor adoptate de Guvern trebuie să ia forma unor proiecte de lege care mai apoi să fie dezbătute în Parlamentul României. Din FIC fac parte peste 130 dintre cele mai mari multinaționale din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *