Iohannis a motivat respingerea Olguței Vasilescu: Nu are expertiza necesară gestionării domeniului complex al transporturilor!

Președintele Iohannis a considerat că Lia Olguța Vasilescu nu „are expertiza necesară gestionării domeniului complex al transporturilor” atunci când a respins propunerea premierului Dăcilă de nimire a fostei lidere PRM în fruntea ministerului Transporturilor. Ulterior, când PSD a schimbat nominalizarea și Vasilescu a fost propusă la Ministerul Dezvoltării, iar trezorierul PSD, Mircea Drăghici la Transporturi, președintele a constatat că „în propunerile transmise nu există vreo menţiune cu privire la îndeplinirea condiţiilor de legalitate, iar din documentaţia transmisă nu rezultă îndeplinirea condiţiilor prevăzute de art. 105 din Constituţie şi de art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor pentru numirea în funcţia de membru al Guvernului, nu fac dovada îndeplinirii condiţiilor de legalitate astfel încât să li se poată da curs”.

Precizările sunt conținute în documentele de motivare a respingerii propunerilor PSD pentru cele două ministere care, în acest moment, nu au un titular, respectiv, Transporturile și Dezvoltarea, documente transmise joi de Administrația Prezidențială Guvernului.

În același timp, Președintle a respins numirea lui Ilan Laufer în funcția de ministru al dezvoltării, prima  propunere a PSD, întrucât acesta nu îndeplinea condițiile impuse de lege cu privire la incompatibilitățile impuse miniștrilor.

„Prin adresa nr. 5/6608 din data de 19 noiembrie 2018, aţi propus numirea domnului Harry-Ilan Laufer în funcţia de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, respectiv a doamnei Lia-Olguţa Vasilescu în funcţia de ministru al transporturilor, ca urmare a propunerii de revocare din aceste funcţii a domnului Paul Stănescu, respectiv a domnului Lucian Şova. În ceea ce priveşte propunerea de numire a domnului Harry-Ilan Laufer în funcţia de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice constat că din documentaţia ce însoţeşte propunerea transmisă nu rezultă îndeplinirea condiţiilor prevăzute de art. 105 din Constituţie şi de art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor pentru numirea în funcţia de membru al Guvernului”.

Articolul 105, invocat de preşedinte face referire la incompatibilităţi, mai precis: „(1) Funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de deputat sau de senator. De asemenea, ea este incompatibilă cu exercitarea unei funcţii de reprezentare profesională salarizate în cadrul organizaţiilor cu scop comercial. (2) Alte incompatibilităţi se stabilesc prin lege organică”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *