Iohannis a respins, în CSAT, propunerea PSD de schimbare a șefului Armatei. Generalul Ciucă, decorat de Armata SUA, rămâne șeful Statului Major

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de prelungire cu un an a mandatului generalului Nicolae Ciucă, actualul şef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în şedinţa CSAT propunerea făcute de MApN pentru această funcţie, Dumitru Scarlat.

„S-a terminat şedinţa CSAT pe care am convocat-o. A existat un singur punct pe ordinea de zi, la cererea ministrului Apărării care viza diferite schimbări pe funcţii din conducerea Armatei. Această propunere făcută nu respectă rigorile legii. În consecinţă CSAT nu a aprobat solicitarea ministrului Apărării. O situaţie foarte neplăcută care arată o dată în plus că PSD nu e capabil să gestioneze problemele mari ale ţării. În situaţia în care am ajuns, practic nu există o propunere valabilă penru persoana care va prelua funcţia de Şef al Statului Major al Armatei. Mandatul generalului Ciucă se termină pe 31 decembrie. România nu poate să rămână fără şef al Armatei. Această situaţie generată de incompetenţa PSD trebuie rezolvată. După şedinţa CSAT am rezolvat-o. Am luat decizia şi am semnat şi trimis spre publicare prin care se prelungeşte mandatul generalului Ciucă. Generalul Ciucă, un soldat competent, cu rezultate din cele mai frumoase. Bine ar fi fost ca această chestiune să îşi fi găsit mai repede soluţionarea, dar cred că Armata Românie trebuie să ştie cine o conduce şi cum o conduce”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

La rândul său, ministrul Apărării Gabriel Leş a declarat, după refuzul lui Klaus Iohannis de numire a propunerii MApN în funcţia de şef al Statului Major, că în ianuarie va veni cu o nouă propunere, iar preşedintele putea să prelungească mandatul lui Nicolae Ciucă doar la propunerea ministrului.

„Nu are argumente, nu a avut. Doar că nu sunt legale, fără să spună de ce nu sunt legale (…) L-am întrebat ce e nelegal”, a declarat ministrul Gabriel Leş, la Antena 3.

Ministrul a mai afirmat că propunerea pentru funcţia de şef al Statului Major a fost Dumitru Scarlat, reprezentantul militar al României la NATO şi UE. Dar pentru ca acesta să poată ocupa funcţia, trebuia să fie şef de Stat Major al unei categorii de forţă. Pentru acest lucru, ministru a propus mutarea sa în funcţia de şef al Statului Major al Forţelor Terestre, deţinută în prezent de generalul maior Dumitru Uifălean, iar acesta din urmă să ia locul generalului Scarlat în poziţia de reprezentantul militar al României la NATO şi UE.

Pe de altă parte, ministrul spune că şeful statului nu ar fi putut semna decretul de prelungire a mandatului generalului Nicolae Ciucă, deoarece nu există un aviz al premierului şi nici o propunere a ministrului Apărării în acest sens.

„Sunt foarte curios cum. Să vedem pe chestiuni legale. Şi propunerea de prelungire se face de ministrul Apărării”,a mai spus Leş.

Întrebat ce se va întâmpla pe viitor, ministrul Apărării a declarat că mandatul generalului Ciucă expiră pe 31 decembrie 2018, iar ulterior va veni cu o altă propunere.

Pe 14 decemrie, generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major al Apărării (SMAp), şi generalul-maior Marian Sima, şeful Direcţiei Informaţii Militare, au primit Medalia de onoare a Forţelor pentru Operaţii Speciale ale Statelor Unite ale Americii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *