Iohannis acuză Guvernul de „sabotaj bugetar” după ce fondurile Administrației Prezidențiale au fost tăiate la rectificare

Președintele României este nemulțumit de rectificarea bugetară efectuată de Guvernul Dăncilă prin care i-au fost reduse fondurile alocate și acuză un „sabotaj bugetar” care îl împiedică pe Iohannis să-și îndeplinească atribuțiile constituționale.

„Bugetul Administrației Prezidențiale pe 2018 a fost stabilit în cuantum de 57,558 de milioane de lei, tocmai pentru că aceasta este suma necesară susținerii în mod corespunzător a activității președintelui României. În contextul unei rectificări negative de o asemenea anvergură România nu va putea fi reprezentată și nu va putea să-și onoreze angajamentele internaționale asumate, cum ar fi găzduirea și organizarea Summit-ului „Inițiativei celor 3 mări” și evenimentele din 2019, prilejuite de exercitarea de către România a Consiliului Uniunii Europene. Partenerii externi ai României vor afla astfel că Guvernul blochează angajamentele noastre.”, a declarat Mădălina Dobrovolschi.

Purtătorul de cuvânt al președintelui a anunțat că președinția a trimis o nouă adresă către Ministerul de Finanțe pentru a cere revenirea la proiecția discutată inițial.

Potrivit proiectului de ordonanță de urgență privind rectificarea bugetară, Administrației Prezidențiale i s-au tăiat 11 milioane de lei din buget.

Purtătorul de cuvânt al președintelui a susținut, totodată că președintele PSD, Liviu Dragnea, induce în eroare opinia publică atunci când susține că Administrația Prezidențială nu a cheltuit bugetul alocat, acesta fiind și argumentul liderului PSD pentru rectificarea bugetară negativă efectuată în cazul Președinției.

„Argumentul invocat de Liviu Dragnea este unul complet fals. Președintele PSD induce în eroare când spune că Administrația Prezidențială a cheltuit doar jumătate din banii alocați. Asistăm de fapt la acțiuni care contrazic aceste declarații. Principiul colaborării loiale trebuie să se manifeste în permanență. Blocare a activității președintelui României de către Guvernul României, prin rectificarea bugetară negativ, este de natură să afecteze buna funcționare a statului. În cursul zilei de vineri, 3 august 2018, dintre reprezentanții Guvernului și Administrației Prezidențiale am aflat că de fapt bugetul Administrația Prezidențială este propus pentru diminuare cu 11,9 milioane lei, 13 milioane fiind suma cu cheltuielile de personală. Administrația Prezidențială arată de ce o astfel de diminuare ar bloca efectiv activitatea în acest an. Cu toate acestea, Guvernul a ignorant cu bună știință toate argumentele. Avem astfel dovada clară că reducerea bugetului ad prezidențială e arbitrară e bazată strict pe rațiuni politice”, a spus Dobrovolschi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *