Iohannis, Atac La Guvern. Președintele Cere Anchetă DE URGENȚĂ În Cazul Pestei Porcine

Președintele României, Klaus Iohannis, acuză Guvernul și pe premierul Viorica Dăncilă de iresponsabilitate în cazul răspândirii gripei porcine, autoritățile fiind informate de Comisia Europeană încă din februarie 2017 de răspândirea virusului. Astfel, șeful statului solicită verificarea de către instituțiile abilitate a modului în care autoritățile responsabile, reunite în Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU), au pus în aplicare măsurile de control și prevenție a răspândirii virusului pestei porcine africane (PPA), așa cum sunt acestea prevăzute în Programul național de supraveghere, prevenire și control al pestei porcine africane, adoptat printr-o Hotărârea Guvernului.

„Luarea de măsuri tardive, necoordonate și insuficiente în raport cu nevoile și situația din teren, au reprezentat factori esențiali care au favorizat răspândirea virusului pestei porcine, cu riscul de a afecta întreg sectorul zootehnic românesc. Guvernul are responsabilitatea directă și nemijlocită în privința crizei generate de răspândirea virusului PPA pe teritoriul național, România înregistrând cea mai rapidă creștere a numărului de focare dintre toate țările europene afectate în prezent. Această evoluție explozivă a PPA arată, de fapt, că autoritățile responsabile, atât cele centrale, cât și cele locale, sunt depășite de situație.
În loc să asistăm măcar la stabilizarea situației, în prezent ne confruntăm cu răspândirea accelerată a PPA dintr-un județ în altul, cele mai recente focare fiind confirmate în aceste zile în județul Buzău”, subliniaza Iohannis.

Șeful statului arată că ANSVA este pur și simplu depășită de situație, dând dovadă de incompetență crasă.

Iohannis arată că pagubele imense lăsate în urmă de răspândirea pestei porcine africane puteau fi evitate dacă Guvernul nu ar fi arătat incompetență și lipsă de responsabilitate în privința consecințelor dramatice ale răspândirii PPA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *