Iohannis critică la adresa bugetului: Arată dispreţul coaliţiei faţă de aşteptările românilor

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, referitor la bugetul adoptată de Parlament, că proiectul arată dispreţul total al coaliţiei faţă de aşteptările românilor, criticând creşterea excesivă a fondurilor alocare partidelor.

Iohannis „consideră că bugetul propus de PSD-ALDE, şi adoptat astăzi de Parlament, arată dispreţul total al coaliţiei majoritare faţă de aşteptările românilor, care vor o guvernare responsabilă şi credibilă, preocupată de nevoile reale ale oamenilor. La nivelul Executivului, însă, lucrurile sunt complet diferite faţă de ceea ce îşi doresc cetăţenii, iar acest buget reprezintă cel mai elocvent exemplu al unei guvernări care amanetează viitorul românilor”, anunţă Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat de presă.

Şeful statului a reaminti că PSD-ALDE au întârziat nepermis de mult cu adoptarea bugetului pentru anul curent, fiind o întârziere fără precedent.

„Cu o abordare rigidă şi autoritară, PSD-ALDE a venit în Parlament, cu o întârziere nepermis de mare faţă de termenul legal, cu un buget care nu poate fi executat. Întârzierea fără precedent a bugetului arată, de fapt, lipsa de soluţii reale ale guvernării în raport cu promisiunile făcute. În pofida încercării PSD de a adopta pe repede înainte acest buget, PNL a reuşit să treacă un amendament care aduce beneficii reale pentru milioane de familii din România: majorarea semnificativă a alocaţiilor pentru copii.

Este o victorie importantă a opoziţiei, care ar fi putut să nu rămână singulară, dacă majoritatea PSD-ALDE ar fi fost interesată în mod real de a identifica acele măsuri care să conducă la prosperitate şi la o viaţă mai bună pentru români”, a mai precizat Iohannis.
Preşedintele României mai spune că bugetul este bazat pe surse finanţare speculative şi că cei din coaliţie neglijează persoanele cu dizabilităţi şi copiii orfani.

„PSD nu doar că ignoră situaţia persoanelor cu dizabilităţi, dar pedepseşte într-un mod cinic sute de mii de persoane cu dizabilităţi grave, precum şi familiile acestora. În bugetul PSD-ALDE pe 2019, cheltuielile pentru persoanele cu dizabilităţi sunt lăsate integral în sarcina autorităţilor locale. În contextul situaţiei critice în care sunt aduse autorităţile locale în ceea ce priveşte alocările bugetare, există riscul imposibilităţii de plată a tuturor cheltuielilor aferente persoanelor din sistemul de asistenţă socială”, a completat Klaus Iohannis.

Iohannis „atrage atenţia că bugetul este construit în mod superficial, bazat pe cifre supraestimate în raport cu realităţile economice, neglijează investiţiile şi prejudiciază nevoile reale ale românilor de a beneficia de infrastructură, de autostrăzi, de şcoli, spitale, grădiniţe, adică tocmai ceea ce PSD a promis şi nu face. Este inacceptabil să vinzi iluzii românilor şi să prezinţi bugetul pe 2019 drept un buget al investiţiilor, când, în realitate, bugetul prevede reducerea semnificativă a investiţiilor din fonduri naţionale la nivel local faţă de anul 2018”, potrivit sursei citate.

Şeful statului consideră revoltătoare creşterea fondurilor alocate partidelor, precizând că PSD va profita din plin de aceste majorări.

„În acest context, este cu atât mai revoltătoare creşterea excesivă a fondurilor alocate partidelor parlamentare. PSD profită din plin de aceste majorări pe care şi le-a dat singur cu atâta dărnicie, în vreme ce nu a găsit resurse bugetare pentru a acoperi în mod echilibrat necesităţile din atât de multe domenii esenţiale deficitare. Preşedintele Klaus Iohannis subliniază că PSD şi ALDE au dus populismul şi demagogia în zona iresponsabilităţii grave, prin punerea în pericol a stabilităţii şi predictibilităţii economice”, mai arată comunicatul Preşedinţiei.

Nu în ultimul rând, Klaus Iohannis precizează că PSD-ALDE nu face „altceva decât să demonstreze incompetenţă, oportunism şi rea-voinţă prin asumarea acestui buget lipsit de rigoare şi responsabilitate. În loc să fie un buget credibil şi sustenabil, care să consolideze situaţia finanţelor publice şi să ofere României predictibilitatea necesară, bugetul PSD-ALDE este din nou pe contrasensul realităţilor economice şi al aşteptărilor cetăţenilor”.

Parlamentul a adoptat, vineri, în plen reunit, bugetul pentru 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *