Iohannis: Guvernul dă dovadă de o gravă lipsă de responsabilitate şi de viziune

Preşedintele Klaus Iohannis a lansat, marţi seara, un nou atac la adresa Executivului, acuzând că măsurile guvernamentale sunt arată o gravă lisă de responsabilitate, de seriozitate şi de viziune cu privire la mersul economiei noastre pe termen mediu şi lung.

”Îmi doresc o Românie cu o economie sănătoasă, o ţară bine guvernată în care beneficiile de astăzi să nu se risipească mâine, iar măsurile luate astăzi să nu amaneteze viitorul generaţiilor următoare. Din păcate, o serie de măsuri guvernamentale luate în ultima perioadă ne arată o gravă lisă de responsabilitate, de seriozitate şi de viziune cu privire la mersul economiei noastre pe termen mediu şi lung. Am văzut cum, fără consultări şi fără minime evaluări de impact, Guvernul a schimbat peste noapte regimul fiscal pentru unele dintre cele mai importante domenii. Probabil că fără noile taxe şi impozite introduse prin ordonanţa de urgenţă 114, pe care însă guvernanţii le-au negat continuu, bugetul pentru anul în curs ar fi resimţit constrângeri crase”, a declarat Klaus Iohannis, citat de Mediafax.

El a mai spus că prin măsurile din ultima parte a anului trecut ”s-a pierdut şi bruma de încredere” pe care investitorii o mai puteau avea în politica economică actuală.

”Aşa, am asistat la prăbuşirea cotaţiilor de pe piaţa bursieră, inclusiv pentru companiile româneşti importante, fapt fără precedent pentru o economie în creştere. Totodată, suntem în situaţia în care însăşi existenţa pilonului II de pensii este pusă în pericol. Este îngrijorător şi modul în care autorităţile gestionează securitatea aprovizionării cu energie ori cel puţin pretind că se ocupă de povara facturilor la energie. Toate acestea înseamnă prejudicii la adresa bunăstării românilor şi a familiilor lor. În cele din urmă, cetăţenii vor fi cei care vor achita nota de plată, aşa cum se întâmplă adesea”, a mai spus şeful statului.

În același timp, Iohannis a solicitat Guvernului să vină cu un buget realist pentru 2019 şi îi indemnă pe guvernanţi să se mai uite „pe linia veniturilor fiscale”. Şeful statului a mai spus că PSD caută „vinovaţi de servciu” pentru a ascunde incompetenţa miniştrilor.

„Solicit decidenţilor politici să coboare cu picioarele pe pământ, să înceteze experimentele fiscale cu economia României şi să conştientizeze priorităţile reale pe care mediul de afaceri le semnalează! O guvernare responsabilă înseamnă soluţii eficiente şi coerente la problemele cu care se confruntă economia. Din păcate, ceea ce vedem la PSD este încercarea permanentă de a găsi «vinovaţi de serviciu», ba sunt companiile multinaţionale, ba este Banca Naţională, doar pentru a ascunde incompetenţa propriilor miniştri şi lipsa de soluţii faţă de nevoile românilor.De exemplu, este inadmisibil ca până la finalul lunii ianuarie să nu existe nici măcar o proiecţie bugetară, care să ofere economiei o anumită perspectivă financiară pentru anul în curs”, a declarat Klaus Iohannis.

În context, şeful statului a solicitat guvernului să vină cu un buget pe baze credibile.

„Solicit Guvernului să vină cu un buget realist pentru 2019, un buget construit pe baze credibile. În privinţa bugetului, am văzut chiar în aceste zile cum se laudă PSD, în mod speculativ şi zic eu, acum, naiv, cu creşterea veniturilor bugetare. Îi îndemn să se mai uite o dată, însă pe linia veniturilor fiscale, cele care arată performanţa ANAF”, a spus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *