Iohannis: Guvernul trebuie să îmi trimită tot. Nu mă pune doamna premier să citesc site-ul

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că Guvernul trebuie să-i transmită subiectele aflate pe ordinea de zi a şedinţelor, precizând că Executivul are „această agendă ocultă, ordinea suplimentară, care nu respectă rigorile legii”. Şeful statului a precizat că va merge la şedinţele de Guvern.

„Aici e o problemă care nu a fost bine înţeleasă de persoanele care au ajutat-o pe doamna premier să îmi scrie răspunsul. E nevoie de transparenţă în actul decizional, deci lururile nu trebuie publicate cu 24 de ore înainte, pentru a fi luat act de ele. Există şi această agendă ocultă a Guvernului, ordinea suplimentară, care nu respectă rigorile legii, pentru că nu poţi să vii cu un act care nu a fost supus dezbaterii. Sunt acte care figurează la capitolul confidenţial. Ori pe site-ul Guvernului nu poate să apară. Deci Guvernul trebuie să îmi trimită tot. Nu mă trimite doamna premier să citesc site-ul Guvernului, unde de multe ori s-a publicat altceva, ca să ne amintim de nefericita OUG 13. Căderea de a stabili acest lucru este la preşedinte, şi nu la premier”, a declarat Klaus Iohannis, citat de Mediafax, la finalul unei întâlniri pe care a avut-o cu nişte tineri.

Şeful statului a precizat că e absolut obligatoriu ca întreaga agendă să îi fie trimisă când se pregăteşte o şedinţă de Guvern, precizând că doar el are căderea să vadă dacă sunt acte care intră sub incidenţa articolului 87.

Întrebat dacă, având în vedere răspunsul premierului, va merge la şedinţele de guvern, Klaus Iohannis a răspuns: ”O să merg. Vedeţi că doamna prim-ministru la 3 sau 4 discursuri publice a avut mesaje de pace, m-a invitat să colaborăm şi sunt dispus să colaborăm, pentru că e o chestiune extrem de importantă, preşedinţia României la Consiliul UE e o chestiune foarte complicată, foarte grea şi vrem să facem faţă. (…) De exemplu, o speţă care acum arde este Brexitul. (…) Sincer, nu cred că mă refuză dna prim-ministru dacă merg să discutăm împreună în Guvern chestiuni despre România, despre români. Or, nu poate doamna prim-ministru sau cineva din guvern să-mi spună că nu pot să particip, dacă se discută amnistia și grațierea, dacă după aceea este posibil să avem chestiuni de ordine publică. Asta nu este incitare, ce vă spun acum. Asta este o concluzie din ceea ce am avut data trecută când un astfel de act normativ a fost promovat pe agenda ocultă a Guvernului Grindeanu de la momentul respectiv”, a declarat Iohannis.

El a mai spus că va merge la ședințele de guvern fiindcă Președinția Consiliului Uniunii Europene nu se termină nici după Crăciun, nici după Anul Nou și abia începe, iar probleme vor fi tot timpul de rezolvat și de discutat.
„(…) Cred că în final o să înțeleagă toată lumea că fac acest gest pentru a permite rezolvarea unor probleme urgente pentru România și evitarea unor erori grave care ar induce o situație total nedorită și o criză politică fără precedent”, a fost concluzia președintelui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *