Iohannis, întrevedere cu vicepreședintele SUA, Mike Pence

Şeful statului a avut, sâmbătă, la Munchen, o întâlnire bilaterală cu vicepreşedintele Statelor Unite, Mike Pence, precum şi o întrevedere cu preşedintele grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, anunţă Administraţia Prezidenţială, citată de Mediafax.

De asemenea, Klaus Iohannis a avut o întâlnire şi cu preşedintele American Jewish Comittee, David Harris, potrivit sursei citate.

Întrevederile au avut loc în contextul în care preşedintele Iohannis a participat, sâmbătă, la cea de-a 55-a conferinţă pentru Securitate de la Munchen, unde a deschis seria de dezbateri, în calitate de reprezentant al Preşedinţiei române a Consiliului UE, alături de cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele Republicii Arabe Egipt, Abdel Fattah Elsisi, stat care deţine în prezent Preşedinţia Uniunii Africane.

În cadrul dezbaterilor de la Munchen, şeful statului a afirmat că răspunsul său la provocările de securitate şi apărare de la nivel internaţional este coeziune, în cel mai larg sens al ei. Acesta a vorbit că este prioritară coeziunea pentru România, ca Preşedinţie a Consiliului UE şi toate statele membre trebuie să aibă o abordare unitară asupra securităţii şi apărării şi să pledeze pentru eliminarea diviziunilor.

Incluziunea, flexibilitatea şi echilibrul geografic ar trebui să rămână principiile noastre călăuzitoare, a precizat preşedintele Iohannis. În acest sens, el a amintit de PESCO.

Preşedintele României a mai spus că trebuie să avem un răspuns cât mai rapid din partea Marii Britanii, pentru că 29 martie este data limită pentru Brexit, iar „ceasul ticăie”.

Nu în ultimul rând, Iohannis a adus în discuţie şi situaţia complicată de securitate în regiunea Mării Negre, precizând este nevoie de o abordare unitară a Flancului Estic, îndemnându-i pe aliaţi să trateze lucrurile într-o manieră serioasă şi unitară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.