Iohannis: Justiția a fost luată cu asalt! Tocmai persoanele care au probleme cu legea vor să facă legea în domeniul justiţiei

Președintele Klaus Iohannis, prezent la bilanțul Ministerului Public, a avut o reacție virulentă față de încercările PSD de subjugare a Justiției.

„Românii își doresc o țară în care statul de drept să fie respectat. Rolul magistraților este unul esențial pentru a avea o țară mai sigură și unde cei care încalcă legea nu scapă nepedepsiți sunt repere importante. Misiunea magistraților nu trebuie să fie perturbată, chiar dacă în ultima vreme presiunile s-au intensificat și presiunile politice au devenit din ce în ce mai puternice. Aveți un aliat puternic, societatea civilă, care a înțeles că justiția nu poate progresa dacă nu este lăsată să își facă treaba. Magistrații reprezintă un reper moral în societate, de aceea orice abatere de la norme trebuie sancționate cu celeritate. România are nevoie de stabilitate la nivel legislativ. Am fost și rămân un susținător ferm al unei justiții drepte. Veți găsi mereu în mine un partener în respectarea legii”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Totodată, şeful statului a mai menţionat că Ministerul Public a tras un semnal de alarmă şi şi-a manifestat disponibilitatea de a explica Guvernului şi Parlamentului adevăratele probleme din sistemul judiciar.

„Din păcate, opţiunea parlamentarilor a fost să ignore recomandările Comisiei de la Veneţia din raportul MCV şi ale magistraţilor. Guvernul insistă în folosirea abuzivă a OUG, care vedem că produce efecte profunde şi grave în interiorul sistemului de justiţie. Afectarea procurorului şi judecătorului, tentativa de control politic asupra unor parchete, intenţia de a spori atribuţiile Secţie speciale. Toate astea reprezintă motive serioase de îngrijorare. Transpunerea recomandărilor din MCV, Comisia de la Veneţia şi GRECO nu e facultativă, dar cei de la putere preferă să le ignore”, a mai subliniat Iohannis.

Preşedintele României a vorbit şi despre statutul reprezentanţilor parchetelor: „Statutul procurorilor a fost sub asaltul influenţei politice, care este partizană şi schimbătoare. În ciuda acestui atac şi a încercării subordonării procurorilor, idealurile, principiile şi normele trebuie să rămână în itneresul justiţiei şi a valorilor europene. Vocea dumneavoastră trebuie să fie ascultată, mai ales atunci când îndeplinirea misiunii pe care o aveţi este îngreunată sau chiar pusă în pericol. Românii îşi doresc o ţară mai bună. Au nevoie de siguranţa oferită de domnia legii, indiferent de funcţii, statut social sau putere financiară. Românii îşi doresc o ţară fără corupţie”, mai spune Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *