Iohannis, obligat să promulge statutul magistraților. Mesaj dur către PSD: Nu respectă statul de drept!

Președintele României, Klaus Iohannis, n-a mai avut de ales și a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor. Anterior, Iohannis reclamase modificările la CCR și le trimisese la Parlament pentru reexaminare. Toate eforturile au fost însă sortite eșecului. Coaliția PSD-ALDE a făcut tot posibilul ca legile să intre în vigoare. Deja, s-a fixat o ședință de Guvern pentru luni pentru a se da OUG de modificare a acestor legi în sensul dorit de PSD. Iohannis cere însă modificări doar după o consultare reală cu cei implicați în procesul juridic.

Președintele României a avertizat, în repetate rânduri, că o serie de modificări aduse Legii nr. 303/2004, precum noile condiții de pensionare ale magistraților, modalitățile de numire sau revocare a procurorilor cu funcții de conducere și extinderea prerogativelor ministrului justiției, relativizarea unor standarde profesionale, introducerea unor criterii subiective – exclusive ori determinante în evaluarea magistraților -, slăbirea independenței procurorilor în realizarea rolului lor constituțional, modificarea condițiilor de răspundere a magistraților, au un impact negativ direct asupra actului de justiție și asupra calității acestuia, arată Iohannis.

Președintele solicită PSD să ia în considerare toate recomandările Comisiei de la Veneția, a cărei opinie se va regăsi și în documentul final din luna octombrie, și în care se precizează că numeroase prevederi sunt neconforme cu standardele de democrație și statul de drept.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.