Iohannis, semnal de alarmă cu privire la politica economică:Trebuie să înceteze acest mod de guvernare, care nu face decât să transfere nota de plată în anii următori

Președintele Klaus Iohannis trage un semnal de alarmă cu privire la evoluțiile din economia României, spulberând știrile difuzate de propaganda PSD care ridică în slăvi creșterea economică record.

”În prezent, din punct de vedere economic, România merge într-o direcție greșită. Politicile actuale se găsesc pe contrasensul responsabilității economice. De aceea, este deosebit de important ca sectorul financiar să facă el însuși dovada preocupării pentru sustenabilitate. Politica guvernamentală neglijează tocmai sursele vitale ale creșterii pe termen lung: investițiile. Lipsa investițiilor în infrastructura de transport ne va costa foarte mult în viitor. Din păcate, guvernarea actuală și-a demonstrat neputința în a construi ceva durabil pentru viitorul României. România este singura țară din Uniunea Europeană al cărei deficit bugetar începe cu cifra 3. Iar deficitul bugetar în creștere nu înseamnă cifre abstracte, ci consecințe reale, care afectează viața de zi cu zi a românilor: prețuri și inflație în creștere, dobânzi înalte și îndatorarea continuă a României, adică a generațiilor viitoare”, a mai spus președintele.

Avertismentul președintelui nu este însă unul abstract. Economia pierde anual investiții străine de miliarde de euro din cauza lipsei infrastructurii, cel mai recent caz fiind al unui constructor auto german care a ales să investească peste un miliard într-o țară vecină pentru simplul motiv că România nu are infrastructură de transport, iar din acest motiv costurile ar fi crescut prea mult.

Creșterea economică scriptică pe care o prezintă PSD vine din consum, iar consumul înseamnă importuri. Fără investiții, fără infrastructură, România exportă mult mai puțin decât importă. Toate statisiticile arată că deficitul comercial se adâncește tot mai mult. În 2018, deficitul comercial a crescut cu 17%, la un nivel record de peste 15 miliarde de euro. Pe primul trimestru din 2019, deficitul comercial a crescut cu 34% în raport cu anul trecut.

”Am văzut cu toții, recent, cum guvernarea actuală invocă producțiile record din agricultură. Într-adevăr, România este în prezent campioana exporturilor de cereale, deși valoarea adăugată a producției de cereale este una scăzută. Însă, trebuie cunoscut faptul că România este, în același timp, și campioana importurilor de alimente și produse alimentare. Exportăm cereale și importăm alimente!”, spune șeful statului.

Modelul Vâlcov-Dragnea este unul de tip Caritas. Cât timp statul se poate împrumuta pentru a crește salarii și pensii, oamenii cred că trăiesc bine. Banii pe care îi plătim nu rămân în economie, nu asigură locuri de muncă și dezvoltare în România. Ei se duc în țările din care vin bunurile importate, iar asta înseamnă că România se împrumută pentru a crea prosperitate în alte țări.

”Trebuie să înceteze acest mod de guvernare, care nu face decât să transfere nota de plată în anii următori. În condiții de normalitate, am fi așteptat de la Guvern garanții de sustenabilitate pentru viitor. Finanțele publice ale României nu se pot baza, la nesfârșit, pe cosmetizarea situației bugetare”, explică președintele Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *