Iohannis A Trimis Pensiile Babane La CCR

Preşedintele Klaus Iohannis a atacat la Curtea Constituţională Codul administrativ adoptat de Parlament în sesiunea parlamentară extraordinară de la începutul lunii. Una dintre problemele invocate de şeful statului e reprezentată de acordarea de pensii speciale pentru anumite categorii de aleşi locali, măsură care a fost declarată neconstituţională şi în 2016.

Șeful țării a invocat și diferenţa de tratament juridic dintre aleșii locali, pensia nefiind valabilă, conform modificărilor, pentru toate categoriile.

«Prin acordarea acestei indemnizaţii numai unor aleşi locali (primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi ai consiliilor judeţene), legiuitorul a încălcat art. 16 alin. (1) din Constituţie, stabilind un tratament juridic diferenţiat în cadrul aceleiaşi subcategorii juridice. Curtea reţine că aleşii locali, indiferent de faptul că sunt aleşi prin scrutin de listă sau uninominal, se află în aceeaşi situaţie juridică, astfel încât acordarea, în mod selectiv, a unei indemnizaţii pentru limită de vârstă persoanelor care au deţinut anumite calităţi în cadrul categoriei aleşilor locali echivalează cu instituirea unui tratament juridic diferenţiat/inegal pentru situaţii de drept identice/analoage în condiţiile în care dobândirea calităţii de ales local are loc prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat de către cetăţenii cu drept de vot din unitatea administrativ-teritorială în care urmează să îşi exercite mandatul, mai subliniază Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *