Iohannis vrea republică prezidențială

 

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat, în cadrul unei întâlniri cu tinerii premianți ai competiției “Civic Avengers”,  că s-a gândit ca România să facă trecerea de la republică semi-prezidențială la republică prezidențială.

”Eu m-am gândit și mulți s-au gândit la România să fie republică prezidențială. Așa a gândit grupul care a scris Constituția. S-au făcut mai multe modificări. Lumea își pune întrebări, de ce nu am putea să mergem pe aceeași lungime de undă? Prin decalarea alegerilor, alegătorul român dorește să aibă un echilibru care duce la divergențe, așa cum le avem acum. Dacă aș fi dispus să discut fără emoții și fără să apară probleme majore, nu sunt deloc dispus să fac compromisuri când mă gândesc la independența justiției și statul de drept. E obligatoriu, ne dorim statul de drept în România, nu sunt dispus să le pun sub semnul întrebării cu politicieni care exact aceste lucruri vor să pună să schimbe. Acest lucru nu se poate, de aceea apar aceste divergențe de opinii și eu cred că alegătorul român exact asta își dorește, ceea ce spun eu.

Foarte mulți politicieni pierd contactul cu oamenii și asta e un mare eșec politic. Asta duce la o neîncredere în oamenii politici, în spațiul european se numește euroscepticism. Oamenii vor o românie puternică, prosperă, un stat de drept, Sunt unii, în spațiul public, care își doresc altceva. Ei sunt o mică minoritate. Ar fi bine să înțeleagă că sunt o mică minoritate. Românii își doresc să poată circula, investitorii străini să fie primiți cu brațele deschise, nu cu critici absurde, unde justiția nu e doar legală, ci și dreaptă.”, a spus Iohannis la întâlnirea cu premianții competiției „Civic Avengers”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *