Iohannnis anunță că România nu va lua vaccinul anti-COVID de din Rusia: “Nu există nicio validare externă pentru acel vaccin”

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, că România  nu  va importa  vaccin anti-COVID-19  realizat în  Rusia  pentru că „nu există nicio validare externă pentru acesta”.

„În acest moment nu există un vaccin anti-COVID aprobat în Uniunea Europeană. România este parte din UE și încheie precontracte cu entități din UE. Nu există nicio validare externă pentru acel vaccin menționat”, a declarat Iohannis.

Declarația  președintelui România a  fost făcută  în contextul în care Rusia a anunțat, marți, că a înregistrat primul vaccin anti-COVID, veste care i-a  făcut  pe experții internaționali din Sănătate să-și  pună  o serie de întrebări  legate de această descoperire.

„Este important pentru români să știe că în UE nu există un vaccin acceptat, aprobat însă UE sprijină mai multe proiecte de cercetare și sperăm ca într-un viitor apropiat să beneficiem de un vaccin COVID-19. România este parte din acest efort și s-a înscris în prima etapă pentru 10 milioane de doze, atunci când primul vaccin va fi disponibil în UE. Dar la acest moment în care discutăm nu există un vaccine aprobat în UE”, a mai declarat  Iohannis.

Marți, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat că  țara  sa  a  realizat  primul vaccin anti-COVID-19. Mai mult, el a  precizat că  una  dintre fiicele  sale a fost,  deja,  imunizată cu acesta. De asemenea, săptămâna trecută, presa de la Moscova spunea că autorităţile pregătesc vaccinarea în masă a populaţiei, după ce testele clinice s-au încheiat. Medicii și profesorii vor fi primii imunizați, chiar din această lună. Este vorba despre același vaccin  despre  care se  preciza,  într-o știre  recentă, că   afaceriștii și  politicienii  ruși ar  fi fost  imunizați cu acesta  înc din  luna  aprilie, când se afla  în  faza  experimentală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *