Ion Țiriac nu mai este cel ma bogat român, potrivit Forbes. Daniel Dines, fondator şi director general al firmei IT UiPath, i-a luat locul și apare pe coperta revistei

Potrivit celui mai recent top al miliardarilor lumii publicat de Forbes, Ion Ţiriac are o avere estimată la 1,1 miliarde de dolari (locul 1.818 mondial) și nu mai este cel mai bogat din România. Omul de afaceri de 80 de ani a fost însă detronat de un alt român, de numai 47 de ani.

Programatorul român Daniel Dines, fondator şi director general al firmei IT UiPath, este primul miliardar în dolari din afaceri cu roboţi software (bots), scrie, miercuri, ediţia americană a revistei de business Forbes, într-un articol cu titlul „De la comunism la coding”.

Daniel Dines apare pe coperta ediţiei americane a Forbes, alături de titlul ”Boss of the Bots” (Şeful boţilor).

Potrivit Forbes, care i-a luat un interviu lui Dines la Bucureşti, omul de afaceri român mai deţine în prezent mai mult de 20% din UiPath, liderul mondial în tehnologie RPA – robot process automation, o companie evaluată la 7 miliarde de dolari după ultima rundă de finanţare obţinută. Asta înseamnă că lui Dines îi revine o avere de cel puţin 1,4 miliarde de dolari.

Forbes scrie despre român că în copilărie voia să se facă scriitor. Mama sa era profesoară, iar tatăl, inginer.Mai târziu, Daniel a descoprit că era bun la matematică şi s-a îndreptat spre programare când a văzut că în anii ’90 un programator câştiga în jur de 300 de dolari pe lună, un salariu mare pentru România acelor ani, lovită de inflaţie şi crahuri financiare.

Dines a învăţat singur limbajul de programare C++, dintr-o carte pe care a împrumutat-o de la bibliotecă şi exersa noaptea pe calculatorul unui prieten, în timp ce acesta dormea, mai notează Forbes.

„În aprilie, investitorii de pe Wall Street, inclusiv Wellington Management, au investit 568 milioane dolari (în UiPath – n.r.), la o evaluare de 7 miliarde de dolari, făcând din Dines, care deţine mai mult de 20%, primul miliardar din boţi din lume” – aminteşte Forbes.

Potrivit celui mai recent top al miliardarilor lumii publicat de Forbes, Ion Ţiriac are o avere estimată la 1,1 miliarde de dolari (locul 1.818 mondial). Aceasta ar însemna că Ion Ţiriac (80 de ani) a fost detronat de Daniel Dines (47 de ani) în topul celor mai bogaţi români.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *