Ionuţ Dumitru: Dublarea cheltuielilor cu pensile în trei ani este imposibil de susținut din punct de vedere economic

Dublarea cheltuielilor cu pensile în trei ani  este imposibil de susținut din punct de vedere economic, echilibrul macroeconomic se rupe şi vor fi consecințe mari la nivel de inflație, dobânzi, curs de schimb, a declarant Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, despre noua lege a pensiilor, la RFI.

„Apropo de noua lege a pensiilor, cred că cel puțin pentru moment trebuie să uităm complet acest subiect. Și în momentul de față cheltuielile sociale sunt o povară foarte mare ca să discutăm, în momentul de față despre o creștere a cheltuielilor cu pensiile, așa cum estimează Guvernul în noua lege a pensiilor, de la 60 de miliarde anul acesta la 115 miliarde în 2021, respectiv 140 de mililarde în 2022. Gândiți-vă că până în 2021 sunt doar trei ani. În doar trei ani să ai aproape o dublare a cheltuielilor cu pensiile este o chestie imposibil de susținut din punct de vedere economic”, a spus Ionuţ Dumitru.

Preşedintele Consiliului Fiscal susţine că, dacă vom majora pensile, echilibrul macroeconomic se rupe şi vor fi consecințe mari la nivel de inflație, dobânzi, curs de schimb, astfel încât nu vom trăi mai bine. “Poate, dimpotrivă, vom trăi chiar mai prost”, a mai spus Ionuţ Dumitru.

El a explicat că principalul risc nu e neapărat cel de depășire a deficitului de 3%, ci, mai degrabă, structura bugetului. În momentul de față avem cheltuieli “foarte rigide”, de tip salarii sau asistență socială, dar, în primul rând pensii, care au atins deja o pondere foarte mare în buget.

“Practic, aceasta înseamnă o vulnerabilitate în momentul în care economia nu va mai fi în faza sa cea mai bună. Să zicem că nu va mai crește cu 6-7% cât am avut anul trecut, nici măcar cu 4% cât se estimează pentru anul acesta, ci va crește cu mult mai puțin, sau vom intra în faza de recesiune economică. La momentul respectiv veniturile bugetare se vor contracta sau vor fi mai mici decât am fi sperat, în timp ce cheltuielile rămân foarte sus. O dată ce am crescut salariile și pensiile, ele rămân la un  nivel foarte ridicat”, a adăugat Ionuţ Dumitru.

Preşedintele Consiliului Fiscal a precizat că a atras atenția că deja cheltuielile cu salariile sunt estimate să ajungă la un nivel de peste 9% din PIB după metodologia națională, ceea ce reprezintă un maxim istoric. Va fi un nivel chiar mai mare decât nivelul pre criză, când s-a constatat că acele cheltuieli nu mai pot fi susținute și s-a decis, la momentul respectiv, reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 25%.

Ionuţ Dumitru a mai spus că în momentul de față, cheltuielile de personal sunt la maxime istorice, sunt chiar mai mari decât înainte de criză ca procent din PIB. Între timp veniturile bugetare au scăzut pentru că după reducerea de TVA s-au pierdut două puncte și ceva din PIB venituri încasate din taxe și impozite. “Practic, bugetul nostru are o povară din cheltuieli sociale poate chiar mai mare decât o avea la momentul declanșării crizei, în timp ce veniturile sunt chiar mai mici. Acest lucru arată o vulnerabilitate foarte mare”, a mai spus preşedintele Consiliului Fiscal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *