Ipocrizia penalilor: Șefa înaltei Curți, judecată în trecut pentru corupție, pensiile speciale sunt „o garanție” că oamenii primesc „o judecată corectă”
Şefa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina Corbu, a declarat joi că discuţiile despre o reformă a pensiilor speciale au generat în sistemul judiciar o „emoţie colectivă”, care a dus la plecarea multor magistraţi cu experienţă, subliniind că această chestiune trebuie abordată „cu maximă responsabilitate”.
Ea a făcut aceste declarații în ședința de constituire a noului Consiliu Superior al Magistraturii, la care a participat şi preşedintele Klaus Iohannis.
Judecătoarea a susținut că preconizata reformă a sistemului de pensii de serviciu a generat „o emoţie colectivă” care afectează atât sistemul judiciar, cât şi cetăţenii României, „în contextul în care ieşirea din sistem a multor colegi cu mare experienţă şi valoare profesională poate afecta cel puţin pe termen scurt, dacă nu şi pe termen mediu, calitatea actului de justiţie.
„În acest context, aş dori să subliniez faptul că toate aceste chestiuni trebuie să fie abordate cu maximă responsabilitate, atât în exteriorul, cât şi în interior sistemului judiciar. Responsabilitatea din exteriorul sistemului judiciar rămâne întemeiată pe înţelegerea corectă a rolului pe care aspectele legate de statutul judecătorului sau procurorului îl joacă pentru independenţa acestuia. Garanţiile financiare care se acordă magistratului reprezintă nu doar o compensaţie pentru sistemul de incompatibilităţi, interdicţii sau condiţii de muncă, dar mai ales o garanţie acordată până la urmă cetăţeanului, în sensul că este asigurat cadrul necesar pentru o judecată corectă, onestă, imparţială, protejată de orice influenţă externă”, a afirmat președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție.
În 28 decembrie, Guvernul a adoptat legea privind reforma pensiilor speciale, care reglementează și prevede că nicio pensie de serviciu nu va putea să mai depăşească salariul primit în perioada activă.
În 2012, fostul sef al Sectiei penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Anton Pandrea, si judecatoarea Corina Corbu, de la Sectia de contencios administrativ a ICCJ, au fost pusi oficial sub acuzare, in dosarul referitor la judecatoarea Gabriela Birsan, cercetata de DNA pentru fapte de coruptie.
Anton Pandrea – fost presedite al Consiliului Superior al Magistraturii, membru ales in CSM si sef al Sectiei penale a ICCJ – este acuzat de favorizarea infractorului, potrivit unor surse judiciare.
Aceeasi acuzatie este adusa si judecatoarei Corina Corbu, fost secretar general al CSM (care a promovat la ICCJ intr-o procedura contestata de multi magistrati-n.r.).
Judecatorul Anton Pandrea i-ar fi comunicat Corinei Corbu faptul ca s-a emis mandat de interceptare in cazul judecatoarelor Gabriela Birsan si Iuliana Pusoiu, la solicitarea DNA.
In 10 noiembrie 2011, DNA informa ca judecatoarele Gabriela Birsan (presedinta Sectiei de contencios administrativ a ICCJ, intre timp revocata din functie-n.r.) si Iuliana Pusoiu ar fi primit bijuterii si alte foloase in schimbul facilitarii solutionarii favorabile a unor dosare aflate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie – Sectia de contencios administrativ si fiscal.
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie comunicau, la data respectivă că efectueaza acte de urmarire penala fata de urmatoarele persoane: Gabriela Victoria Birsan, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie – presedinte al Sectiei de contencios administrativ si fiscal, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de trafic de influenta; Iuliana Pusoiu, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie in cadrul Sectiei de contencios administrativ si fiscal, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de trafic de influenta; Claudia Gherbovan Silinescu, avocat in Baroul Bucuresti, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de cumparare de influenta si Gabriel Chriac, om de afaceri, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de cumparare de influenta.
Potrivit rezolutiei de incepere a urmaririi penale, in perioada mai 2010 – mai 2011, invinuitele Birsan Gabriela Victoria si Pusoiu Iuliana au primit, in mod repetat, de la invinuitii Gherbovan – Silinescu Claudia si Chiriac Gabriel, diferite foloase reprezentand bijuterii, contravaloarea unor bilete de avion si plata cazarii pentru diferite deplasari in strainatate, suportarea cheltuielilor ocazionate de organizarea unor petreceri la restaurant, asigurarea folosintei gratuite a unui apartament situat in Paris – Franta. Foloasele respective au fost primite in schimbul facilitarii solutionarii favorabile a unor dosare aflate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie – Sectia de contencios administrativ si fiscal.