Ipocrizie maximă! PNL și PSD anulează suprataxa, Rareș Bogdan atacată OMV: Face un joc extrem de clar pentru ca România să nu devină independentă din punct de vedere energetic

Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan acuză compania OMV Petrom că ”în momentul ăsta nu doreşte” ca România să devină jucător regional în domeniul energetic. El susţine că OMV Petrom a primit o amânare a termenului la care trebuia să prezinte un plan pentru investiţiile în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, şi că a depăşit şi noul termen. ”OMV Petrom face un joc extrem de clar pentru ca România să nu devină în următorii trei ani şi jumătate nu doar independentă din punct de vedere energetic, dar să devină jucător strategic”, susţine Bogdan, care afirmă că atât timp cât ”refuză să pornească investiţia” Neptun Deep statul român trebuie să ia măsuri.
Parlamentul a abrogat discret supraimpozitarea de 98% din marja de profit a tranzacțiilor de import și revânzare de energie electrică și gaze naturale, relevă date analizate de profit.ro .
După cum a relatat profit.ro, OMV Petrom, al doilea producător de gaze naturale al României, după compania de stat Romgaz, a devenit în mod detașat întâiul importator de gaze al țării în octombrie 2022, lună când a fost desemnat furnizor de ultimă instanță (FUI) de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), fiind astfel obligat să preia alimentarea tuturor clienților rămași, din diverse motive, fără furnizori concurențiali.
Astfel, în prezent, la calculul lunar al suprataxei, se iau în considerare toate cantitățile de energie și gaze livrate pe piețele angro de către jucătorii care fac trading, cu livrare în luna de referință, indiferent de data încheierii contractului, ″cu excepția cantităților provenite din import și/sau din spațiul intracomunitar, la prima tranzacționare″.
Compania controlată de austriecii de la OMV a avut o pondere de peste 48% în totalul importurilor de gaze intrate în consum în luna octombrie a anului trecut, din care 24,58% din postura de FUI, potrivit datelor analizate de Profit.ro, din care rezultă că 48% a însemnat peste 1 milion MWh.