Irak-Lituania, via Belarus, nouă rută a migranților către UE, cu sprijinul lui Lukașenko

După ce preşedintele belarus Alexandr Lukaşenko a ameninţat că lasă migranţii să treacă în Europa, zeci de migranţi în majoritate irakieni kurzi au început să sosească în Lituania, relatează Euractiv.

O investigaţie jurnalistică a LRT, partenerul media al Euractiv, a scos la iveală cum funcţionează o nouă rută de migraţie prin Belarus către Lituania iar de acolo spre ţări din UE. Doar că pentru cei mai mulţi dintre migranţii ce apelează la traficanţi călătoria se opreşte într-un centru de detenţie din Lituania.

Un jurnalist irakian a luat legătura cu nişte traficanţi din Kurdistan dându-se drept un migrant care vrea să ajungă în Europa. Aceştia l- au asigurat că există mijloace perfect legale, şi anume prin intermediul vizelor turistice eliberate de agenţiile de voiaj din Bagdad şi Belarus.

„Vă putem oferi Belarus, Germania, Lituania şi alte ţări. De aici vă ducem în Belarus şi de acolo Lituania e la 20 de minute distanţă. Drumul de la Bagdad în Lituania vă costă 10.000 de dolari americani de persoană”, a spus unul din traficanţi care s-a prezentat drept Hareem.

„Vom organiza un zbor către Belarus unde veţi rămâne trei, patru zile. Apoi vă asigurăm transportul către Lituania. O agenţie de turism belarusă vă preia de la aeroport. Sunteţi cazaţi la un hotel iar ulterior vă conduc eu la graniţă”, a asigurat traficantul explicând că se va ocupa el de vize şi de procurarea biletelor de avion.

Călătoria prin Belarus şi Lituania către Finlanda sau alte ţări europene e convenabilă pentru că se economisesc bani cu cazarea în Lituania, spun traficanţii.

„Dacă vrei să pleci din Kudistan, eu mă voi ocupa de toată organizarea şi vă costă 15.000 de dolari americani. Dacă decideţi să rămâneţi în Lituania, plătiţi doar 6.000 de dolari americani”.

Contrabandistul a căutat să-şi încredinţeze potenţialul client că din Lituania va zbura în Germania, Franţa sau alte ţări europene graţie unei vize turistice eliberate legal în Belarus.

Hareem a dat asigurări că există o reţea formată din kurzi, arabi, belaruşi şi lituanieni cu ajutorul căreia migranţii sunt trecuţi în Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *