Irakienii au început reconstrucţia Marii Moschei Al-Nuri din Mosul, distrusă de Statul Islamic

Irakieni au pus duminică, la Mosul, prima piatră în vederea reconstruirii emblematicei Moschei Al-Nuri şi a minaretului ei înclinat, distruse în timpul luptelor împotriva Statului Islamic (SI) în acest oraş din nordul Irakului, relatează AFP.

Construită în secolul al XII-lea, moscheea şi minaretul ei – supranumit de locutorii Mosulului „cocoaşa“ (Al-Hadba) – au fost devastate în iunie 2017, când armata irakiană a acuzat SI că a plasat explozivi în aceste giuvaiere ale Oraşului Vechi.

SI, care a distrus numeroase situri istorice în Irak şi Siria, a dat vina pe un atac aerian efectuat, afirma ea, de coaliţia internaţională antijihadistă.

În această moschee şi-a făcut unica apariţie publică cunoscută, în 2014, „califul“ autoproclamat al SI Abu Bakr al-Baghdadi, în continuare de negăsit.

După cei trei ani în care s-a aflat sub jihadişti, Mosulul a revenit sub controlul Guvernului irakian în iulie 2017, în urma unei bătălii foarte violente.

Duminică, zeci de reprezentanţi politici şi religioşi, dar şi reprezentanţi ONU şi ai statelor membre UE s-au adunat pe locul pe care se ridica moscheea, pentru a asista la punerea pietrei de temelie.

Un reprezentant religios sunnit, Abu Bakr Kenaan a pus această primă piatră, într-o ceremonie foarte sobră. „Această piatră, prima a reconstrucţiei şi restaurării Minaretului Al-Hadba şi Marii Moschei Al-Nuri, a fost pusă la 16 decembrie 2018“, scrie pe ea.

La aproape un an şi jumătate de la căderea jihadiştilor, numai domul verde al moscheei – acoperit de graffiti – şi o parte a porţii de la intrarea către centrul moscheei au mai rămas. Tot restul este în ruină. Din minaret, prezentat uneori drept „Turnul din Pisa irakian“ a mai rămas doar baza rectangulară.

Potrivit lui Kenaan, ceea ce a rămas din minaret, la fel ca alte părţi ale edificiului, şi urmează să fie păstrate, iar un muzeu urmează să fie construit alături de moscheea reconstruită, pentru a-i aminti istoria.

Acest proiect de reconstrucţie, care urmează să dureze cinci ani, este finanţat printr-o donaţie în valoare de 50,4 milioane de dolari (44,6 milioane de euro) făcută de Emiratele Arabe Unite (EAU), dezvăluită în aprilie.

După un prim an, consacrat documentării sitului şi scoaterii molozului, următorii patru ani urmează să fie consacraţi în întregime reconstrucţiei, a anunţat UNESCO.

Distrugerea acestei moschei a fost „un moment de oroare şi disperare“, a amintit reprezentanta UNESCO în Irak Louise Haxthausen.

Numele Moscheei Al-Nuri provine de la Nuredin al-Zinki, unificatorul Siriei, care a domnit o vreme şi la Mosul şi care a ordonat construirea moscheei în 1172. Ea a fost distrusă şi reconstruită în 1942, în cadrul unui proiect de renovare.

Al-Hadba, care şi-a păstrat structura timp de nouă secole, era unul dintre singurele vestigii ale clădirii originale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *