Iran: ample exerciții militare în Golful Persic și mesaj codat pentru Israel
Gărzile Revoluţionare şi forțele armate iraniene au întreprins vineri un exerciţiu militar comun în Golful Persic, prezentat drept o „demonstraţie de forţă“ şi un avertisment pentru duşmanii ţării, scrie Reuters.
Teheranul a dat de înţeles în ultimele săptămâni că ar putea acţiona militar în Golf pentru a bloca exporturile de petrol ale altor ţări, ca represalii pentru sancţiunile americane ce vizează stoparea vânzărilor sale de ţiţei.
SUA menţin în Golf o flotă care protejează rutele de transport maritim al ţiţeiului.
„Această ceremonie este, pe lângă o demonstraţie de forţă, şi un mesaj de pace şi prietenie pentru ţările prietene şi vecine“, a declarat colonelul Yousef Safipour, comandant adjunct responsabil cu relaţiile publice în cadrul armatei, citat de agenţia IRNA.
„Dacă inamicii şi puterile arogante se vor uita la frontierele şi pământul Iranului islamic, vor primi o replică zdrobitoare într-o fracţiune de secundă“, a adăugat el.
Potrivit agenţiei IRNA, la exerciţiile de vineri au luat parte avioane de tip Mirage, F-4 şi Suhoi-22.
Republica islamică are programate sâmbătă ample manevre militare navale, la care vor lua parte în jur de 600 de vase, a mai indicat IRNA.
Pe de altă parte, un proeminent cleric iranian a declarat vineri că a venit momentul pentru Israel „să spună la revedere“, fără a explica însă la ce se referă.
„D-le Netanyahu, dumneavoastră şi serviciile dumneavoastră de informaţii ştiţi bine că timpul să spuneţi la revedere a venit şi în ce poziţie de forţă sunt rezistenţa Hezbollah şi poporul din Gaza“, a declarat Hassan Abu-Torabi Fard, conducătorul rugăciunilor de vineri de la Teheran, citat de agenţia Fars.
Șefului Statului Major, generalul Eisenkot a avertizat cabinetul de securitate israelian că teritoriile palestiniene, inclusiv Cisiordania ocupată de armata israeliană, ar putea fi cuprinse în curând de noi tensiuni, potrivit ştirilor difuzate joi seara pe canale de televiziune israeliene.
Gadi Eisenkot a explicat că pericolul provine de la un cumul de factori, precum măsurile recente luate de Statele Unite, persistenţa disputelor interpalestiniene şi absenţa unei perspective în vederea soluţionării conflictului cu Israelul, potrivit sursei citate.
Tensiunile ar putea fi intensificate de discursul pe care preşedintele palestinian Mahmud Abbas urmează să îl rostească la Adunarea Generală a ONU pe 27 septembrie, a avertizat generalul.
Administraţia Trump a luat o serie de măsuri extrem de nefavorabile pentru palestinieni în 2018, suspendând un ajutor de 500 de milioane de dolari şi stopând finanţarea Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA). Prin aceste măsuri, preşedintele Trump doreşte să forţeze oficialii palestinieni să reia discuţiile cu administraţia SUA. Abbas a îngheţat toate contactele cu oficialii americani după recunoaşterea de către Statele Unite, în decembrie 2017, a Ierusalimului drept capitală a Israelului.
Transferul Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim în luna mai a coincis cu o baie de sânge în Fâşia Gaza.
Cel puţin 184 de palestinieni au fost ucişi de tiruri israeliene din 30 martie. Un soldat israelian a fost împuşcat mortal de un lunetist palestinian.