IRAN ÎN RELAȚIE CU AIEA
Yukiya Amano, secretar general al AIEA – Agenţia Internaţională pentru Energie Nucleară a invitat luni Iranul să se manifeste mai ‘proactiv’ în raporturile sale cu inspectorii acestui organism al ONU responsabil cu supravegherea respectării acordului nuclear încheiat cu marile puteri în 2015.
AIEA a putut avea acces ‘la toate siturile şi facilităţile’ pe care a dorit să le viziteze în Iran în cadrul mandatului său de inspecţie, a subliniat Amano. Dar o ‘cooperare proactivă la timp din partea Iranului cu scopul de a oferi un astfel de acces ar facilita’ munca agenţiei şi ‘creşterea încrederii’, a subliniat Amato, vorbind în prima zi a unei reuniuni a Consiliului guvernatorilor AIEA la Viena.
Această reuniune intervine în timp ce europenii, China şi Rusia încearcă să salveze acordul din 2015, fragilizat de decizia din 8 mai a preşedintelui Donald Trump de a retrage SUA din acord.
Încheiat după un maraton diplomatic de mai mulţi ani, acordul este destinat să garanteze caracterul strict paşnic al programului nuclear al Iranului, supunându-l unei supravegheri draconice. Totuşi, preşedintele american a criticat textul, în special pentru absenţa componentei balistice.
În ultimul său raport de inspecţie, AIEA concluziona la sfârşitul lunii mai că Iranul continuă să-şi respecte angajamentele, conform prevederilor acordului.
Cu toate acestea, Agenţia a ‘încurajat Iranul să depăşească exigenţele’ stabilite în text şi să invite, de exemplu, inspectorii AIEA să viziteze situri la care nu au solicitat accesul.
La rândul său, oficialul iranian Behrouz Kamalvandi a declarat că Teheranul va trimite o scrisoare către AIEA prin care Iranul anunţă că procesul de creştere a capacităţii de producere a hexafluorurii de uraniu (UF6) va începe de marţi.
Kamalvandi a mai adăugat că Iranul are capacitatea de a accelera producţia de centrifuge, care sunt utilizate la procesul de îmbogăţire a uraniului. Compusul UF6 este materia primă în acest proces.
Ayatolahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, a declarat luni că a ordonat pregătirea pentru creşterea capacităţii de îmbogăţire a uraniului în cazul în care acordul atomic cu marile puteri este anulat după retragerea SUA.
Marile puteri europene au semnalat în repetate rânduri că intenţionează să respecte în continuare înţelegerea, însă şi-au exprimat unele îngrijorări în legătură cu programul balistic şi influenţa Iranului în regiunea Orientului Mijlociu. Regimul de la Teheran însă susţine că acele chestiuni nu sunt negociabile.
Iranul şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, M.Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au ajuns, în anul 2015, la un acord privind programul nuclear iranian, prin care Teheranul se angaja să-şi limiteze activităţile atomice în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale.
Sursa foto: www.capital.ro