Iranul accelerează programul de înarmare. Va prezenta săptămâna viitoare un nou avion de vânătoare şi va continua să-şi dezvolte programul de rachete

Iranul va prezenta săptămâna viitoare un nou avion de vânătoare şi va continua să-şi dezvolte programul de rachete, a anunţat sâmbătă ministrul Apărării de la Teheran, sfidând astfel noile sancţiuni impuse de SUA care aveau ca scop stoparea programului balistic iranian, relatează Reuters.

Tot sâmbătă, marina iraniană a anunţat montarea pentru prima oară pe o navă a unui nou sistem defensiv avansat de producţie internă.

Comandantul marinei, contraamiralul Hossein Khanzadi, a declarat, potrivit agenţiei semi-oficiale de presă Tasnim, că „testarea la ţărm şi pe mare a sistemului cu rază scurtă de acţiune Kamand s-a încheiat cu succes şi va urma în curând montarea pe încă o navă“.

Anunţurile făcute de oficialii iranieni vin în contextul tensiunilor dintre Teheran şi Washington, care sunt din ce în ce mai puternice după ce preşedintele Donald Trump a retras în mai Statele Unite din acordul nuclear încheiat de puterile internaţionale cu guvernul de la Teheran în 2015, afirmând că pactul nu a dus la încetarea programului balistic iranian.

De cealaltă parte, Iranul a refuzat convorbiri directe cu Washingtonul pentru a rezolva situaţia.

„Prioritatea noastră a fost dezvoltarea programului nostru de rachete. Suntem într-o poziţie bună în acest domeniu, dar trebuie să îl dezvoltăm“, a declarat generalul de brigadă Amir Hatami, citat sâmbătă de agenţia Fars.

„Vom prezenta un avion de Ziua industriei apărării naţionale (22 august, n. red.) şi oamenii îl vor vedea zburând şi vor vedea echipamentele concepute pentru acesta“, a adăugat el.

Iranul a prezentat un nou avion de vânătoare, numit Qaher 313, în 2013, însă, la acea vreme, unii experţi şi-au exprimat rezerve faţă de viabilitatea aeronavei.

Potrivit agenţiei anterior citate, aviaţia iraniană mai dispunea doar de câteva zeci de avioane, fie ruseşti, fie modele americane vechi achiziţionate înainte de Revoluţia iraniană din 1979.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *