Iranul, pregătit să elibereze toţi deţinuţii americani într-un acord recoproc cu SUA

Teheranul este pregătit să elibereze toţi deţinuţii americani de pe teritoriul său, în cadrul unui acord reciproc cu Washingtonul, a anunţat luni ministrul iranian de Externe, care consideră că de-acum că ”mingea se află în terenul Statelor Unite”, relatează Reuters.

”După ce ne-am recuperat ostaticul săptămâna aceasta, suntem întru totul dispuşi să efectuăm un nou schimb de deţinuţi”, a scris pe Twitter şeful diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif.

Mai mulţi americani sunt deţinuţi în Iran, precum omul de afaceri iraniano-american Siamak Namazi şi tatăl său Mohammad Bagher Namazi, condamnaţi amândoi la zece ani de închisoare cu privire la ”spionaj”, sau fostul militar american Michael R. White.

Un fost agent FBI, Robert Levinson, este de asemenea dat dispărut din 2007.

Câteva zeci de iranieni sunt deţinuţi în închisori americane, unii dintre ei acuzaţi de încălcarea unor sancţiuni americane.

Preşedintele american Donald Trump a mulţumit sâmbătă Iranului, într-un mesaj postat pe Twitter ”pentru negocieri foarte drepte”, în urma unui schimb de deţinuţi organizat în Elveţia.

Acest schimb a permis eliberarea, sâmbătă, a unui american de origine chineză încarcerat în Iran timp de peste trei ani, Xiyue Wang, şi a unui iranian deţinut în Statele Unite din 2018, Massoud Soleimani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *