Isărescu, despre taxa pe lăcomie: Ne-a luat şi pe noi prin surprindere trăsnaia

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat, marţi, că n-a primit nicio invitaţie din partea ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, pentru o vizită la ministerul de Finanţe, așa cum se lăuda acesta, precizează mediafax.ro.

De asemenea, în ceea ce priveşte presiunile pe care BNR le face asupra băncilor pentru a nu scădea ROBOR, Guvernatorul BNR a negat. „Este principalul instrument de politică monetară. Este o aiureală. N-am făcut nicio presiune”, a subliniat Isărescu, referindu-se la faptul că rata de politică monetară este la 2,5% pe an.

De asemenea, întrebat dacă va răspunde unei eventuale invitaţii, Guvernatorul a declarat: „Mergem la Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială. Discutăm la o şuetă? La o cafea?”.

Ministrul Finanţelor face parte din acest Comitet.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, a spus, duminică seara, într-o emisiune, că îl va invita pe Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, la minister, pentru o discuţie privind băncile.

„Principalul element de nemulţumire (al băncilor faţă de taxa pe activele financiare – n.red.) este că (…) nu s-a discutat cu industria. Aşa se construieşte Constituţia, aşa se construiesc legile în România: discuţi cu industria bancară. Nu, la sfârşit de an, în prag de Crăciun, vii cu o bombă din aceasta greu de înţeles. Cred că domnul ministru de Finanţe va discuta cu industria. Au şi nelămuriri cum se aplică. Trebuie să vă spun că avem şi noi. Sunt aspecte pe care cu greu le înţelegem”, a spus, marţi, Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), în briefing-ul de presă de după prima şedinţă de politică monetară din acest an, potrivit mediafax.ro.

De asemenea, Guvernatorul a precizat că în Europa există taxe pe activele băncilor, dar nu sunt legate de un indice precum ROBOR, iar această legare a caracterizat-o drept „o inovaţie”.

Taxa pe activele financiare ale băncilor este de 0,1-0,5% pentru media ROBOR trimestrială de 2-4%, de la începutul acestui an.

„Ne-a luat şi pe noi prin surprindere trăsnaia”, a mai spus Isărescu, întrebat despre cum va afecta această taxă băncile şi oamenii.

„Trebuie să discutăm serios în cadrul legal pe care-l avem, votat de Parlamentul României, este cadrul legal al Uniunii Europene: se numeşte Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială. Nu facem şuetă la televizor. Este un impact de miliarde de euro Avem dreptul să facem propuneri, sugestii”, a subliniat Isărescu.

De asemenea, oficialul Băncii centrale a precizat că analiza BNR despre noua taxă pentru bănci, care a fost transmisă la Ministerul Finanţelor, a fost cerută după anunţarea acestei taxe şi că BNR le-a precizat reprezentanţilor MFP că este un efort preliminar, „făcut în câteva zile”.

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a spus că Parlamentul va hotărî ce va face după alegerile pentru conducerea Băncii centrale, care sunt programate în partea a doua a acestui an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *