Isărescu: Măsurile fiscale, taxa pe activele bancare şi indicele privind creditarea, menţin incertitudinile legate de inflaţie

Incertitudinile şi riscurile asociate perspectivei inflaţiei continuă să fie legate de impactul măsurilor fiscale şi bugetare implementate în acest an, inclusiv cel al taxei pe activele bancare şi al indicelui IRCC asupra creditării, a anunţat miercuri Mugur Isărescu.

Incertitudini şi riscuri semnificative sunt legate de conduita politicii fiscale şi a celei de venituri şi de condiţiile de pe piaţa muncii. Rămâne, de asemenea, preocupantă evoluţia deficitului de cont curent. Importante sunt şi incertitudinile legate de ritmul creşterii economiei zonei euro şi a celei globale, de evoluţia preţului petrolului pe pieţele internaţionale, de conduita politicilor monetare ale BCE şi Fed, precum şi ale băncilor centrale din regiune, a adăugat guvernatorul, citat de Mediafax, după şedinţa Consiliului de Administraţie al instituţiei pe probleme de politică monetară.

În şedinţa de miercuri, pe baza evaluărilor şi a datelor disponibile în acest moment, Consiliul de Administraţie al BNR a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută pe an, concomitent cu întărirea controlului asupra lichidităţii de pe piaţa monetară; totodată, a decis menţinerea la 1,50 la sută pe an a ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit şi la 3,50 la sută pe an a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard).

De asemenea, Consiliul de administraţie al BNR a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *