Isărescu răspunde PSD și lui Vâlcov: Atacurile la adresa BNR sunt jalnice, iresponsabile, de două parale

După o tăcere mult prea lungă, Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, a răspuns, luni, atacurilor PSD, lansate prin intermediul condamnatului penal Darius Vâlcov, consilier al premierului Dăncilă, la adresa instituției pe acre o conduce calificându-le ca fiind jalnice, iresponsabile, de două parale.

„Pe la sfârșitul anului și începutul acestui an am asistat la un atac jalnic asupra BNR, inclusiv cu invective cum că nu suntem patrioți.S-a sărit la gâtul BNR în ceea ce privește cursul valutar, într-o manieră total neresponsabila. Chiar dacă au cerut prin postări caraghioase să fie cursul fix, asta nu se poate. Dar va dați seama cât de porniți erau să atace BNR. Suntem pentru creșterea consumului, dar atenție la dozaj. Ce se dorește, să ne facem că nu vedem cifrele? Acestea arată clar că s-a dat prea mult în economie. Această propagandă de doi bani nu mai merge. Adâncirea contului curent este cauzată de creșterea bunurilor de consum. Se vede și pe stradă sunt mai multe mașini decât capacitatea autostrăzilor.
Există o dorință a consilierului economic al premierului să aibă grijă de bunăstarea românilor și cere asta Parlamentului, Guvernului. Și pentru asta ne cere să reducem dobânzile. Ia uite cine solicita asta, și chiar imperativ! Păi să vina cu o OUG și să spunem să trăiască românii mai bine, să trăiască ca în Germania. Dacă nu le punem o taxă.”, a declarat Isărescu cu ocazia prezentării Raportului privind inflația.

În plus, Isărescu a ținut să raăspundă, în mod spcial, acuzațiilor lansate public de condamnatul Darius Vâlcov.

„Avem de discutat câteva lucruri introduse în mod repetat de consilierul pe probleme economice al premierului. Ne creează probleme de credibilitate. Are acest obicei de a lua 2-3 cifre dintr-o parte și de a le pune în altă parte… Dânsul se întreabă de ce avem o rată a dobânzii de pilitică monetară mai mare ca în Cehia sau Polonia. Și se minunează! Dar chiar se minunează! Păi uitați-vă la soldul contului curent al Ungariei sau Poloniei. Sau la deficitele lor bugetare. Păi nu poți să iei doar cifrele care îți plac și să nu le vezi pe celelalte. Domnul consilier nu știe nici tratatul unional. Noi nu avem voie să primim sfaturi Mai e un lucru grav: a canalizat toată discuția despre bănci doar pe problema creditului, ceea ce e chiar periculos! Păi prin bănci se fac toate plățile din economie. În bănci sunt 10 milioane de depozite. Într-o zi în România se fac 300.000 de plăți. Dar singura preocupare a domnului consilier este să atace creditul și ROBORUL. Păi prin ROBOR intră lichiditatea în sistem. Păi e ca și cum ai atenta la aprovizionarea cu lichiditate a Trezoreriei Statului. Toată discuția cu ROBOR s-a bazat pe ideea că e bazat pe faptul că se calculează pe niște cotații manipulate. Mai spun o dată: tranzacțiile au legătură nu neapărat cu creditul, ci cu lichiditatea din sistem. Comparația făcută vineri la televizor de consilierul economic al primului ministru- repet: consilierul economic al primului ministru- a fost total nereușită!
Înainte de a veni cu acuze din astea nu ar fi mai normal să vii la noi să discuți? A mai declarat și la Boomberg că Roborul trebuie ”setat”. Păi nu știu ce setări vrea să-i facem, că el e un algoritm, e calculat de o agenție internațională! Acum o să spună că îl lăsăm și pe mâna străinilor! Repet, e vorba de consilierul economic al primului ministru. Dl consilier economic al primului ministru NU vorbește în numele Băncii Naționale și nici nu poate să discute în numele BNR. Nici nu știu în numele cui vorbește de fapt. Pentru că nici în Planul de trecere la euro nu e niciun damf de Vâlcov! Iar, după cum vorbește, n-a citit niciun raport al BNR. Dar tot comentează politica monetară! Pentru Ordonanța 114, solicitarea BNR este desprinderea taxei pe active de ROBOR.”, a adăugat Guvernatorul BNR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.