Israel: Netanyahu, creditat cu o victorie în primul sondaj realizat după anunţarea alegerilor anticipate

Premierul israelian Benjamin Netanyahu va câştiga cu uşurinţă alegerile anticipate programate pentru 9 aprilie, potrivit unui sondaj de opinie dat publicităţii marţi, primul publicat după anunţarea scrutinului, relatează Reuters.

Neanyahu a anunţat alegerile anticipate luni, făcând apel direct la alegători să-i acorde un nou mandat politic care ar putea să-l ajute să reziste unor posibile inculpări în anchete de corupţie. Alegerile la termen urmau să aibă loc în noiembrie 2019.

Sondajul, publicat în ziarul israelian Maariv, arată că partidul Likud al lui Netanyahu ar câştiga 30 dintre cele 120 de locuri ale parlamentului, acelaşi număr obţinut şi în ultimele alegeri din 2015, iar coaliţia de dreapta condusă de Likud şi-ar asigura majoritatea necesară pentru a guverna.

Pe locul doi, potrivit sondajului, se află o formaţiune ipotetică condusă de fostul şef al armatei israeliene Benny Gantz, care a fost vehiculat ca un posibil candidat de centru-stânga. Gantz nu şi-a anunţat public afilierea politică sau intenţia de a candida.

Partidul de centru stânga Yesh Atid, condus de Yair Lapid, a ieşit pe locul al trei în sondaj, fiind creditat cu 12 locuri, faţă de 11 deţinute în actualul Knesset.

Netanyahu este implicat în trei dosare de corupţie şi neagă că ar fi comis vreo legalitate. El aşteaptă în prezent o decizie a procurorului general dacă să accepte sau nu recomandarea poliţiei de a-l pune sub acuzare.

Decizia privind inculparea era aşteptată în câteva săptămâni, dar unele media israeliene relatează că procurorul general ar putea opta pentru o amânare, din preocuparea că ar putea influenţa rezultatul alegerilor.

Ministerul Justiţiei a anunţat luni, după ce au fost anunţate alegerile anticipate, că munca la aceste dosare va continua „independent de evenimentele politice”.

Comentariile care însoţesc sondajul din Maariv susţin că dacă Netanyahu câştigă alegerile el ar trebui să fie capabil să-şi îndeplinească angajamentul pe care şi l-a luat luni, acela de a forma un guvern de dreapta similar cu cel pe care îl conduce în prezent.

Sondajul estimează că Netanyahu, acum la al patrulea mandat, ar putea controla cel puţin 63 de locuri din Knesset, cu două mai multe decât în prezent. La sondaj au participat 502 evrei şi arabi israelieni şi are o marjă de eroare de 4,3 puncte procentuale.

Alte sondaje recente au arătat şi ele că Netanyahu a rămas popular, în pofida investigaţiilor care îl vizează.

Netanyahu s-a axat în discursurile recente asupra a ceea ce el a numit principalele sale realizări, respectiv de a răspunde la provocările de securitate reprezentate de militanţii iranieni şi palestinieni, construirea unei economii puternice şi continuarea demersurilor diplomatice cu statele arabe din Golf care împărtăşesc preocupările Israelului privind Teheranul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *