Israel: Patru din cei şase palestinieni evadaţi dintr-o închisoare de înaltă securitate, prinşi

Patru din cei şase palestinieni care au evadat dintr-o închisoare israeliană la începutul acestei săptămâni au fost capturaţi vineri seara în nordul Israelului, a informat poliţia într-un comunicat, notează agenţia France Presse.

„Poliţiştii din zona de nord au capturat cu puţin timp în urmă doi dintre prizonierii evadaţi, în oraşul Nazaret (nordul Israelului)”, a indicat poliţia israeliană fără a oferi mai multe detalii.

Autorităţile israeliene i-au arestat vineri seară pe Mahmud Abdullah Ardah, 45 de ani şi încarcerat din 1996, şi pe Yaqub Qadri, 48 de ani, doi membri ai Jihadului Islamic, grup islamist armat palestinian, în localitatea arabă israeliană Nazaret, situată la aproximativ treizeci de kilometri distanţă de închisoarea Gilboa.

Sâmbătă dimineaţă, poliţia a anunţat arestarea lui Zakaria Al-Zubeidi, fostul şef al aripii armate a partidului laic Fatah în tabăra Jenin şi cel mai cunoscut dintre cei şase evadaţi, şi a lui Mahmud Ardah, în satul arab Shibli Umm al-Ghanam, la aproximativ zece kilometri est de Nazaret.

„Cei doi bărbaţi au fost capturaţi de o echipă formată din luptători ai unităţii speciale a poliţiei antiteroriste şi membri ai Shin Bet (serviciul de securitate internă) în urma unor intense căutări ale poliţiei din districtul nord, poliţiei de frontieră, unităţilor speciale ale armatei, Shin Bet şi IPS (serviciul închisorii)”, a declarat poliţia israeliană.

Cei şase deţinuţi palestinieni au evadat luni dimineaţă devreme printr-un tunel săpat sub chiuvetă într-o celulă, pentru a ieşi în afara închisorii printr-o gaură în pământ, o procedură aproape preluată dintr-un film de la Hollywood.

Evadarea lor spectaculoasă dintr-o închisoare de înaltă securitate i-a făcut „eroi” pentru mulţi palestinieni şi a precipitat o vânătoare de oameni în Israel, dar şi în Cisiordania ocupată, de unde sunt toţi originari.

Forţele israeliene desfăşoară o vastă vânătoare de oameni după evadarea celor a şase palestinieni. Armata israeliană a anunţat desfăşurarea de noi întăriri în Cisiordania ocupată pentru a-i prinde pe cei şase evadaţi, membri ai unor grupuri armate palestiniene, încarceraţi deoarece, potrivit Israelului, au pregătit sau efectuat atacuri împotriva israelienilor.

Autorităţile israeliene spun că se tem, printre altele, că evadaţii vor efectua atacuri.

Unul dintre ei, Mahmoud Abdullah Ardah, încarcerat din 1996 şi condamnat la închisoare pe viaţă, era un membru cunoscut al Jihadului Islamic, una din principalele mişcări armate palestiniene. El a fost plasat în izolare în urmă cu câţiva ani, după descoperirea unor tuneluri săpate într-un penitenciar israelian, potrivit organizaţiei islamiste.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *