Israel: Un tribunal condamnă Hamas să plătească milioane pentru uciderea unor adolescenţi israelieni

Un tribunal israelian din Ierusalim a ordonat organizaţiei islamiste palestiniene Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, să plătească despăgubiri de milioane pentru uciderea unor adolescenţi israelieni în 2014, relatează marţi DPA.

Curtea districtuală a constatat că membri ai Hamas sunt responsabili pentru uciderea a trei persoane în Cisiordania în 2014. Un purtător de cuvânt a confirmat marţi decizia, pronunţată luna trecută.

Potrivit deciziei, Hamas trebuie să plătească echivalentul a 11,84 milioane de dolari familiilor victimelor.

Uciderea celor trei adolescenţi a declanşat o spirală de violenţă şi a condus la Războiul din Gaza din vara anului 2014. În timpul celor 50 de zile de lupte, 2.250 de palestinieni şi peste 70 de israelieni au fost ucişi.

Organizaţia pro-israeliană pentru drepturile civile Shurat Hadin a depus dosarul la instanţă în numele rudelor victimelor şi a cerut iniţial în jur de 161,6 milioane de dolari. Organizaţia a criticat plata compensaţiei ca mult prea mică şi a anunţat că va fi
contesta hotărârea, notează dpa, preluată de agerpres.ro.

Potrivit unui purtător de cuvânt al organizaţiei Shurat Hadin, suma de plătit ar putea fi reţinută din plăţile efectuate de Israel către Autoritatea Palestiniană în Cisiordania.

Israelul colectează impozite şi taxe vamale pentru Autoritatea Palestiniană. Purtătorul de cuvânt a spus că Autoritatea Palestiniană la rândul ei plăteşte milioane către Hamas în Fâşia Gaza în fiecare lună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *