Israel: Zeci de mii de druzi au protestat față de controversata lege a ”statului naţiune al poporului evreu”

O mulţime imensă de druzi israelieni şi simpatizanţii lor au demonstrat sâmbătă, la Tel Aviv, împotriva unei noi legi controversate despre care ei susţin că îi transformă în cetăţeni de mâna a doua, relatează AFP.

Potrivit media israeliene, circa 50.000 de persoane au participat la manifestaţie.

Legea – care defineşte Israelul drept „stat-naţiune al poporului evreu” şi care este acuzată că aduce atingere drepturilor minorităţilor – a fost votată la 19 iulie cu susţinerea premierului Benjamin Netanyahu.

Minoritatea druză – 130.000 de persoane care trăiesc în principal în nordul Israelului – a protestat faţă de această lege şi a cerut Curţii Supreme să se pronunţe asupra textului legislativ.

Druzii, care vorbesc araba şi profesează o credinţă provenind dintr-un islam foarte heterodox, îşi efectuează serviciul militar obligatoriu şi servesc în armata israeliană, spre deosebire de arabii israelieni.

Arborând steaguri ale comunităţii lor şi steaguri israeliene, protestatarii au defilat în centrul oraşului Tel Aviv scandând ”Egalitate!”.

”În pofida loialităţii noastre nelimitate faţă de stat, acesta nu ne consideră drept cetăţeni egali”, a declarat liderul spiritual al comunităţii druze, şeicul Muafak Tarif, într-un discurs.

Legea prevede că înfiinţarea de ”localităţi evreieşti relevă de interesul naţional”, le conferă evreilor dreptul ”unic” la autodeterminare în Israel şi proclamă ebraica este singura limbă oficială a Israelului, iar araba are doar un statut ”special”, care nu a fost definit.

Parlamentul israelian a fost convocat pe 8 august într-o şedinţă extraordinară pe tema acestei legi, la solicitarea a 52 de deputaţi din opoziţie – dintr-un total de 120 -, porivit cărora dezbaterile se vor concentra asupra ”atingerilor aduse valorilor egalităţii şi democraţiei”.

Această lege face parte din legile fundamentale ce fac oficiu de Constituţie în Israel.

Avi Dichter, raportorul legii şi membru Likud, partidul de dreapta al lui Netanyahu, a exclus orice modificare a acestui text, denunţat ca fiind ”rasist” de către deputaţii arabi din opoziţie.

Arabii israelieni, care reprezintă 17,5% din populaţia ţării, sunt descendenţi ai palestinienilor rămaşi pe pământurile lor la înfiinţarea statului israelian, în 1948. Ei se declară victime ale discriminării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *