Israelul îşi pecetluieşte înţelegerea cu Emiratele Arabe Unite şi Bahrainul la Casa Albă

Israel, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Bahrein au semnat marţi acorduri de normalizare a relaţiilor, în cadrul unei ceremonii care a avut loc pe peluza Casei Albe, în prezenţa preşedintelui american Donald Trump, relatează AFP, Reuters şi dpa.

Premierul israelian a semnat la Casa Albă acorduri bilaterale cu ministrul de externe al EAU, şeicul Abdallah bin Zayed Al-Nahyan, şi cel al Bahrein, Abdel Latif al-Zayani. Acordurile au fost semnate în triplu exemplar, în arabă, engleză şi ebraică.

Cei trei responsabili şi preşedintele americani au semnat, de asemenea, o declaraţie comună.

Preşedintele Statelor Unite a ţinut să organizeze o ceremonie cu mare pompă la Washington, în cursul căreia premierul israelian Benjamin Netanyahu să restabilească în mod oficial relaţiile diplomatice ale statului evreu cu cele două ţări arabe – un prim progres de acest fel de la încheierea tratatelor de pace cu Egiptul în 1979 şi Iordania în 1994.

EAU şi Bahrain împart cu Israelul o animozitate comună faţă de Iran, inamicul numărul unu al Washingtonului în regiune.

Numeroase state arabe petroliere cultivă, în mod discret, relaţii cu autorităţile israeliene de ani de zile, însă această normalizare oferă oportunităţi bogate, mai ales economice, acestor ţări care încearcă să repare ravagiile crizei covid-19. notează AFP.

”Aceasta este o reuşită de primă clasă”, dă asigurări David Makovsky de la Washington Institute for Near East Policy, subliniind că acest lucru ”nu înseamnă acelaşi risc” pentru Israel ca cele pe care şi le-au asumat Menahem Begin ”atunci când a abandoinat Sinaiul” Egiptului sau pentru Yitzhak Rabin, atunci când a acceptat să negocieze cu palestinianul Yasser Arafat.

”Viziunea păcii” prezentată la începutul anului de către Donald Trump, care viza să pună capăt conflictului israeliano-palestinian, este departe de a fi încununată de succes.

Autoritatea Palestiniană a respins-o în bloc şi i-a negat preşedintelui american inclusiv rolul de mediator, de când înlănţuie decizii favorabile Israelului.

Premierul plaestinian Mohammed Shtayyeh a apreciat că ziua de marţi este o ”zi sumbră” în istoria lumii arabe, pe ale cărei ”fracturi” şi”disensiuni” le-a denunţat.

Palestinienii – care denunţă o ”lovitură de pumnal în spate” a acestor ţări, pe care le acuză că pactizează cu statul evreu fără să aştepte naşterea unui stat palestinian – au îndemnat la manifstaţii marţi.

Însă administraţia Trump a spus mereu că vrea să zguduie regiunea prin apropierea Israelului de lumea arabă, într-un fel de uniune sacră împotriva Iranului. Aceste acorduri schiţează această schimbare de eră şi par să împingă problema palestiniană în plan secund, aşa cum spera Casa Albă.

În acest context, tensiunile dintre Iran şi Statele Unite s-au intensificat cu un nivel săptămâna aceasta, după publicarea unor informaţii potrivit cărora serviciile ameriane de spionaj cred că Teheranul intenţionează să o asasineze pe ambasadoarea americană în Africa de Sud, pentru a răzbuna moartea generalului Qassem Soleimani, asasinat într-un atac cu dronă la Bagdad, în ianuarie, din ordinul lui Trump.

Trump a avertizat că răspunsul american la orice atac iranian va fi de ”o mie de ori mai puternic”. Iranul, care a dezminţit aceste informaţii, a pus în gardă împotriva unei ”erori strategice” a Statelor Unite.

Potrivit lui David Makovsky, ”acesta nu mai este Orientul Mijlociu al tatei, este o nouă regiune” în care, un fapt extraordinar, Liga Arabă a refuza tsă condamne decizia celor două monarhii de la Golful Persic.

”Palestinienii vor aştepta să vadă rezultatul alegerilor americane, dar când se va aşterne praful ei trebuie să-şi regândească poziţia”, apreciază acest fost diplomat american.

Aceste acorduri sunt o victorie pentru Benjamin Netanyahu şi apropie Israelul de obiectivul său de a fi acceptat în regiune.

Trump: ”Cinci sau şase” noi ţări arabe vor semna ”în curând” acorduri cu Israelul

Donald Trump a declarat marţi că „cinci sau şase” noi ţări arabe se pregătesc să încheie acorduri de normalizare a relaţiilor lor cu Israel după Emiratele Arabe Unite şi Bahrein, care vor semna aceste documente la Casa Albă, relatează AFP.

„Suntem într-un stadiu foarte avansat cu cinci ţări, cinci ţări suplimentare”, a declarat preşedintele SUA în Biroul oval, în compania premierului israelian Benjamin Netanyahu.

„Avem cel puţin cinci sau şase ţări care ni se vor alătura foarte curând, discutăm deja cu ele”, a dat el asigurări fără a numi aceste state.

„Cred că Israelul nu mai este izolat”, a adăugat preşedintele american.

Trump a afirmat că semnarea acordurilor de normalizare între Israel şi EAU, respectiv Bahrein, vor fi „răsăritul unui nou Orient Mijlociu” şi le va permite unor oameni de credinţe diferite să trăiască împreună.

„Ne aflăm aici în această după-amiază pentru a schimba cursul istoriei”, a mai spus Trump.

Un membru al comitetului executiv al Organizaţiei pentru eliberarea Palestininei (OEP), Ahmed Majdalani, a declarat în acest weekend pentru AFP: „Potrivit estimărilor noastre, patru sau cinci ţări arabe ar putea fi gata, după Bahrein şi Emiratele Arabe Unite, să meargă înainte şi să instaureze o pace imaginară”.

Majdalani nu a furnizat amănunte privind numele acestor ţări, dar surse palestiniene au făcut referire la Oman, Sudan, Mauritania şi Maroc.

Donald Trump nu a exclus, de altfel, posibilitatea ca un acord să-i includă şi pe palestinieni.

„Palestinienii vor deveni cu siguranţă membru, nu spun asta ca să bravez, vă asigur că palestinienii vor fi parte (dintr-un acord – n.r.) la momentul oportun”, a adăugat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *