Italia. Bărbatul care a deturnat și incendiat un autobuz cu 51 de elevi, acuzat de terorism

Bărbatul de origine senegaleză, care a incendiat un autobuz şcolar în nordul Italiei, a fost inculpat pentru răpire, tentativă de ucidere în masă şi terorism, au anunţat autorităţile, precizând că nu există indicii că suspectul ar fi avut vreo legătură cu Stat Islamic sau alte grupări extremiste.

Bărbatul voia să „pedepsească Europa pentru politicile privind imigranţi, inacceptabile în opinia lui,” şi în semn de protest faţă de moartea a mii de imigranţi în Marea Mediterană, a declarat procurorul antiterorist Alberto Nobili, informează Dpa.

Potrivit unui copil aflat la bordul autocarului, bărbatul le-a spus că voia se răzbune pentru moartea celor trei fiice ale sale, care s-au înecat în timpul traversării Mării Mediterane spre Italia.

Nobili a comunicat că suspectul, care a postat o înregistrare pe YouTube în care anunţa atacul, pare să fi acţionat singur, fără să aibă legături cu reţeaua teroristă Stat Islamic ori alte organizaţii extremiste.

Ousseynou Sy, în vârstă de 47 de ani, italian din 2004, conducea autobuzul care transporta 51 de elevi şi 3 profesori de la un colegiu din Crema către o bază sportivă, când a schimbat brusc drumul. „Nimeni nu va ieşi de aici viu“, a strigat el, potrivit mărturiilor mai multor copii. „Înarmat” cu bidoane de benzină şi cu o brichetă, el a aruncat benzină pe jos, le-a luat telefoanele mobile copiilor şi le-a cerut însoţitorilor să-i lege cu un cablu electric. Totuşi, unul dintre elevi a văzut un telefon pe jos şi a reuşit să alerteze poliţia. „Ne ameninţa, spunea că dacă mişcăm varsă benzină şi dă foc.

Spunea întruna că sunt atâtea persoane în Africa ce continuă să moară de foame şi că este vina lui (Luigi) Di Maio şi (Matteo) Salvini”, cei doi vicepremieri italieni şi cei mai puternici oameni din ţară, a povestit o fată. Şoferul a forţat un prim baraj de două vehicule de poliţie, după care a fost blocat într-un parapet de altre trei maşini. Înfruntând doi carabinieri, bărbatul a dat foc, apoi, autobuzului, în timp ce alţi carabinieri spărgeau geamuri în spatele autobuzului pentru a scoate copiii din vehicul, urlând şi plângând.

Cel puţin 12 copii şi doi adulţi au fost transportaţi la spital din cauza unor forme uşoare de intoxicare cu fum.

Conform unor surse din cadrul serviciilor de securitate italiene, şoferul se numeşte Ousseynou Sy, este originar din Senegal, a primit cetăţenie italiană în 2004 şi are antecedente penale pentru conducerea unui vehicul în stare de ebrietate şi pentru agresarea unui minor.

Ministerul de Interne a evocat, într-un comunicat, antecedente de conducere în stare de ebrietate şi agresare sexuală a unui minor. ”Ministerul acţionează pentru a verifica posibilitatea de a-i retrage cetăţenia italiană senegalezului”, au declarat surse ministeriale, agitând decretul-lege al ministrului de Interne Matteo Salvini cu privire la securitate şi imigraţie, adoptat în toamnă. Salvini a dat asigurări miercuri dimineaţa, în Senat, că politica sa de fermitate, care aproape a oprit venirea migranţilor – care se afla deja într-o puternică scădere la instalarea sa a putere – a salvat ”mii de vieţi” – ”mai puţine plecări, mai puţine sosiri, mai puini morţi”, a subliniat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *