Italia, coronavirus. Medicii din Lombardia denunţă breşele din sistemul medical şi critică felul în care autorităţile regionale au gestionat criza

Într-o scrisoare publică, medicii din Lombardia, centrul epidemiei de coronavirus în Italia, denunţă o serie de breşe în sistemul medical şi critică felul în care autorităţile regionale au gestionat criza de sănătate.

Italia are cel mai mare număr de morţi de covid-19, peste 16.500, dintre care 55% în Lombardia. Această regiune înregistrează de asemenea cel mai mare procentaj de contaminări cu coronavirus în teritoriul italian, şi anume 39% din cele 132.547 de cazuri confirmate oficial.

Acest bilanţ sumbru ridică multe întrebări, în condiţiile în care Lombardia este cea mai bogată regiune a Italiei. Potrivit autorităţilor regionale, doi factori stau la baza acestei situaţii grave: urbanizarea şi îmbătrânirea populaţiei.

Într-o scrisoare publică, responsabilii sanitari ai celor 11 provincii din Lombardia denunţă o serie de breşe. Ei evocă numeroase lipsuri, mai ales în privinţa echipamentelor de protecţie pentru personalul medical, transmite Reuters.

„Acest lucru a fost determinant în moartea multor colegi, îmbolnăvirea unui număr important dintre ei şi propagarea probabilă şi involuntară a maladiei, îndeosebi la începutul epidemiei”, scriu autorii acestei scrisori publicate pe site-ul de internet al Federaţiei naţionale a medicilor, chirurgilor şi dentiştilor (FNOMCeO).

Ei deplâng totodată „absenţa unei strategii” în gestionarea crizei, lipsa unor date de încredere şi capacitatea redusă de testare a populaţiei. Toate acestea contribuie la „subestimarea enormă a numărului de pacienţi şi, într-o măsură mai mică, a numărului de morţi”, scriu cei 11 responsabili sanitari.

Sute de morţi în căminele de bătrâni
Dacă regiunea vecină Veneto a efectuat teste la scară largă într-un focar epidemic identificat, Lombardia a testat doar persoanele grav bolnave în momentul internării, din cauza kiturilor insfuciente.

Medicii din Lombardia denunţă şi situaţia din căminele de bătrâni, unde multe persoane au murit fără să fi fost testate de coronavirus. Doar provincia Bergamo a înregistrat 600 de morţi de coronavirus într-o lună în căminele de bătrâni.

Marţi, Ministerul italian al Sănătăţii a anunţat că va trimite o comisie de anchetă la cel mai mare cămin de bătrâni din Milano, Pio Albergo Trivulzio, unde peste 100 de persoane au murit de la începutul lui martie.

Giulio Gallera, ministrul Sănătăţii din Lombardia, a dezminţit informaţiile potrivit cărora instituţia sa le-a permis unor spitale să transfere pacienţi contaminaţi cu coronavirus în cămine de bătrâni cu centre medicale şi fără măsuri adecvate de protecţie, în scopul de a elibera locuri.

„Noi am acţionat mereu pentru binele tuturor într-o situaţie de urgenţă extraordinară şi nu vom lăsa pe nimeni să arunce cu calomnii asupra muncii serioase şi riguroase pe care am îndeplinit-o”, a scris oficialul lombard pe contul său de Facebook fără să facă referire la scrisoarea celor 11 responsabili sanitari.

În contextul în care sistemul de sănătate este descentralizat în Italia, Lombardia a mizat pe încheierea de parteneriate între public şi privat pentru spitalele cu nivel de competenţă foarte înalt, o politică dusă, potrivit detractorilor săi, cu ignorarea medicinei primare.

„Sănătatea publică şi medicina teritorială sunt de mulţi ani neglijate şi slăbite în regiunea noastră”, afirmă ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *