Italia, în criză politică , încearcă să formeze un nou guvern. Condițiile puse de Partidul Democrat Mișcării 5 Stele

Clasa politică italiană era în fierbere, în contextul în care preşedintele Republicii lansează miercuri consultări prin care diverse formaţiuni, inclusiv cele de centru-stânga, urmează să propună formarea unei noi majorităţi guvernametale, căutând cu orice preţ să evite alegeri anticipate în toamnă, relatează AFP.

În urma demsiiei, marţi, a şefului Guvernului Giuseppe Conte, preşedintele Sergio Mattarella care, în sistemul italian, deţine la Palatul Quirinal cheia deznodământului actualei crize politice, vrea să avanseze rapid, potrivit unor „quirinalişti”, jurnalişti comparaţi uneori cu ”kremlinologi” de la Moscova, în contextul mutismului şi sobrietăţii preşedinţiei.

„Mattarella nu va pierde timpul şi mai ales nu va permite să-i fie irosit timpul. El va cere claritate şi sinteză, în vederea evitării unor manevre dilatorii”, sublinia La Stampa .

Şeful statului urmează să-i primească pe preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor şi ai tuturor grupurilor parlamentare, terminând cu Mişcarea Cinci Stele (M5S, antisistem), cel mai important numeric, în urma victoriei sale în alegerile legislative din 2018, cu peste 32% din voturile exprimate atunci.

În pofida faptului că, în prezent, puternicul lider al Ligii (extremă dreapta) Matteo Salvini este creditat cu 36-38% din intenţiile de vot, iar M5S cu doar 15-16%, el dispune în Parlament de mandate ce corespund celor 17% din voturile obţinute în 2018.

Mizând pe steaua sa norocoasă, Salvini şi-a menţinut linia, reclamând preşedintelui ”calea regală” a întoarcerii la urne. Lombardul a aruncat Italia în incertitudine, rupând brusc, în plină vară, la 8 august, mariajul încheiat cu 14 luni mai devreme cu M5S, pe care o acuză că i se opune în mod sistematic planurilor şi cerând alegeri imediate.

În vederea deznodământului crizei, Mattarella dispune de un evantai de opţiuni, între care şi un scrutin în toamnă. Însă el este reticent faţă de această idee, deoarece alegerile ar fi organizate exact în momentul în care a treia economie a zonei euro, aflată în criza datoriei, urmează să prezinte Comisiei Europene (CE) proiectul bugetului aferent lui 2020.

El va asculta propunerile unora şi celorlalţi, iar apoi va lua o decizie, probabil nu mai devreme de vineri.

Condițiile PD

Partidul Democrat (PD, centru-stânga) a anunţat, prin vocea fostului său premier Matteo Renzi, că intenţionează să aprofundeze ideea unei alianţe cu M5S, în vederea formării unui Guvern ”instituţional”, care ar putea să fie condus de către Conte.

Partidul Democrat italian (PD, centru-stânga) s-a declarat unit în spatele proiectului de a forma o majoritate cu Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem), dar a pus pentru aceasta cinci condiţii, printre care o schimbare radicală în politica faţă de migranţi, transmite AFP.

După destrămarea alianţei dintre M5S şi Liga (de extremă dreapta) a lui Matteo Salvini, conducerea PD, cea mai importantă formaţiune a stângii, a votat miercuri în unanimitate pentru a-i propune preşedintelui Republicii, Sergio Mattarella, „constituirea unui guvern al schimbării” cu M5S.

„Astăzi, am făcut un pas mare, dat fiind că întregul PD s-a reunit în jurul acestei decizii”, a declarat şeful formaţiunii, Nicola Zingaretti, la finalul reuniunii.

În ce priveşte discuţiile vizând o alianţă cu M5S, idee lansată de fostul prim-ministrul al PD Matteo Renzi, Nicola Zingaretti a subliniat că „nu se pune problema unor mici acorduri pe sub masă” şi că negocierile trebuie să se desfăşoare „la lumina zilei”.

PD vrea să cadă de acord cu M5S asupra „unui program realizabil şi împărtăşit de o largă majoritate parlamentară”, în caz de eşec ţara urmând „să se îndrepte spre alegeri anticipate”, a arătat el.

La reuniunea conducerii PD, Zingaretti a enumerat cinci puncte de program ce constituie condiţii puse M5S pentru un acord: ‘apartenenţa loială la Europa, deplina recunoaştere a democraţiei reprezentative şi a rolului central al parlamentului, dezvoltarea bazată pe respectul faţă de mediu, modificarea politicii în ce priveşte gestionarea fluxurilor de migraţie cu un rol preeminent al Europei, virajul în politica economică şi socială spre mai multă redistribuire şi investiţii’.

Zingaretti este reticent faţă de ideea ca noul cabinet să fie condus de premierul demisionar Giuseppe Conte, reproşându-i acestuia marţi acceptarea înăspririi politicii faţă de migranţi, impulsionată de Salvini şi votată sistematic de M5S, de care Conte este apropiat.

Potrivit unor analişti, dacă Mattarella constată că se poate forma o nouă majoritate, el ar putea să acorde o mică amânare, până săptămâna viitoare.

Unii specialişti consideră că premierul, pe care liderul M5S Luigi di Maio l-a catalogat drept un ”servitor al Naţiunii la care Italia nu poate renunţa”, iese întărit din criză.

Renzi a declarat AFP că speră să poată ”deschide o nouă pagină pentru Italia”. În opinia sa, ”acordul între M5S şi PD poate fi o soluţie”, în pofida puternicei inamiciţii din trecut.

Problema este că acest proiect nu se bucură de consens în PD, iar şeful partidului Nicola Zingaretti este reticent faţă de un Guvern „Conte bis”, pătat, în ochii săi, de concesiile premierului şi înăspririle în domeniul securităţii, impuse de Salvini în timpul mariajului Ligii cu M5S. Altă piedică este umbra lui Renzi, o adevărată speritoare pentru M5S şi care ar putea să profite astfel pentru a se întoarce la conducerea PD.

Mattarella urmează să examineze de asemenea ipoteza propusă de către fostul premier şi preşedinte al Comisiei Europene Romano Prodi, şi anume formarea unei mari coaliţii proeuropene, stânga-dreapta, după modelul german, intitulată ”Guvernul Ursula”.

Nici în acest caz nu există vreo certitudine cu privire la o alianţă din care să facă parte Partidul Forza Italia (FI, centru-dreapta) al lui Silvio Berlusconi. Fostul preşedinte al Parlamentului European (PE) Antonio Tajani, un apropiat al lui ”Il Cavaliere”, a catalogat-o drept ”imposibilă”, într-un interviu acordat AFP, în care privileagiază o adunare a ”dreptei liberale”.

În lipsa unui acord, Mattarella are două posibilităţi: un guvern de tehnocraţi care să adopte bugetul şi să pregătească alegerile, în primăvara lui 2020, sau un ”Guvern al preşedintelui”, care să aibă ca mandat doar organizarea unui scrutin anticipat la sfârşitul lui octombrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *